Compot de pere cu nuca

Daca aveti drum prin satele de la munte, pe marginea soselei veti gasi vanzatori de fructe si legume. Nu ezitati sa va opriti putin, poate ca va merita!
In general, fructele de la munte sunt mai rezistente la daunatori, asa ca sunt mai putin stropite, deci mai sanatoase.
Am cumparat recent de pe Valea Oltului niste pere foarte tari, lemnoase aproape. Aratau foarte bine, desi nu perfect, ca cele din supermarket, aratau a fi sanatoase si chiar erau. Insa cum nu puteau fi mancate inca, pentru ca nu corespundeau gusturilor noastre, le-am facut compot.
Reteta am gasit-o in revista CLIK Pofta buna!, din septembrie.
Iata ce a iesit: DSC05199
Ingrediente:
– 1 kg pere tari (am pus cam 1,2 kg)
– 500 ml apa (eu am pus cam 700)
– 200 g zahar
– 200 g miez de nuca (am pus dupa ochi, deci ceva mai putin)
– 1 lamaie
– cuisoare (am pus doar in 2 borcane, din 3, ca poate nu ne place gustul)
– batoane de vanilie (nu am avut, asa ca am pus 2 pliculete de zahar vanilat)
– cate un betisor de scortisoara (alegerea mea)

Mod de preparare:
Se spala perele, se curata de coaja si de seminte, se taie in patru si se stropesc cu zeama de lamaie sa nu oxideze. Intr-un vas se pun zaharul si apa la fiert pentru 5 minute.
Se aseaza in borcane curate si sterilizate miezul de nuca, cateva cuisoare si cate un baton de vanilie (merge si zahar vanilat). Se aseaza perele, scortisoara si se toarna lichidul fierbinte.
Apoi se sterilizeaza borcanele, asezandu-le intr-un vas cu apa pana la jumatatea lor, se lasa la fiert 45 de minute. Dupa ce am oprit focul, le acoperim cu un prosop gros si le lasam sa se raceasca pana a doua zi, dupa care le aranjam frumos in camara.
Eu am facut altfel operatiunea de sterilizare, adica am folosit sterilizatorul de biberoane a lui Razvan si am lasat borcanele in el de seara pana dimineata, sa nu se raceasca brusc.
E un experiment, asa ca vom vedea cand le vom desface daca au fost sau nu bine sterilizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *