Am in minte cateva lucruri nelamurite, legate de ce avem de facut in continuare cu bebelusul. Voi deschide aici o lista cu intrebari si sper sa gasesc pana la urma raspunsurile adecvate.
Imi e mai usor asa si voi trece cate o intrebare de cate ori imi va veni in minte.
Daca aveti raspunsul, nu ezitati sa mi-l impartasiti! De asemenea, daca aveti intrebari legate de alimentatia bebelusului si nu numai, spuneti-le, ca asa imi dati idei.
A. De cand putem sa dam la bebe:
1. lubenita (pepene verde)
2. ciuperci
3. vinete
4. fructe de padure (afine, mure, zmeura0
5. albus de ou
6. miere?
B. Cum sa procedam in cazul in care copilul se raneste/zgarie? Cum curatam rana, care sunt masurile de prim ajutor?
Ma gandesc ca nu mai este mult si Razvan va porni singurel in picioare, sa fiu pregatita in cazul in care-si zdreleste genunchii sau coatele:D
de miere si albus stiu cam am citit ca se da dupa un an. cand exact? habar nu am.
In privinta alimentelor nu am gasit pe nicaieri un raspuns exact.
Despre miere si albus de ou eu stiu ca se dau dupa un an. Despre celelalte nu am gasit nicaieri explicit.
In Mama si Copilul, de Emil Capraru si Herta Capraru, am gasit urmatoarele “alimente interzise la bebe intre 11-12 luni: cafea, ceai rusesc, mancaruri condimentate, mezeluri, slanina, peste afumat, bauturi alcoolice, muraturi.” “Nu sunt indicate leguminoasele uscate(lintea, fasolea, mazarea) si varza acra.”
In privinta celorlalte alimente pe care vrei sa le introduci,daca le introduci treptat si cu perioada de acomodare nu cred sa fie probleme.Nu am auzit ca pepenele sa aiba factori alergeni, mai cautam. Poate fructele de padure.
Tot in aceeasi carte se atrage atentia asupra excesului de sare si dulciuri, deprinderi care se formeaza inca de acum si pot cauza probleme la adult si nu numai: hipertensiune,carii dentare, diabet, obezitate.
La punctul B ar fi mai bine sa raspunda un medic. Noi am tratat juliturile dupa caz.In general stergem cu rivanol si incercam pe cat posibil sa avem pantaloni peste genunchi, ca sa-i mai salvam de la julituri.Cand Andrei si-a julit buza si ii atarna o bucata de piele de la buza (a cazut in parc pe ciment) am dat fuguta la spital. Nu a fost grav, l-au dezinfectat tot cu rivanol, am mai luat niste calpol ca i se umflase buza si s-a rezolvat, nu am avut nevoie de cusatura, cum ma speriasem eu.
multumesc frumos pentru raspunsuri!
ma intereseaza mult orice parere, mai ales daca v-ati confruntat cu asa ceva, daca ati citit pe undeva…
pepene verde i-am dat, la fel si din cel galben si nu au fost probleme, dar nici nu am exagerat
albus cred ca nu-i dau pana la un an jumate, desi sunt tenatata sa-i fac galusti, sau o budinca cu ou…
cat despre punctul B, da, o sa intreb negresit medicul!
vreau sa imi fac un fel de trusa de prim ajutor, daca pot sa-i spun asa, sa o pun in geanta cu care mergem la plimbare/calatorie. bineinteles ca nu doresc sa se intample sa avem julituri, dar ma straduiesc sa fiu pregatita pentru orice
– varza de la ce varsta se poate da?
ma gandeam la varza calita,s au cirba de varza…ca salata inca nu poate rontai..
– fasole uscata? ciorbita, batuta….
Varza noi am introdus-o cam la un an, in special adaugata in ciorbita sau chiar sarmale(la inceput a mancat doar umplutura, mai tarziu nu a refuzat nici varza:d)
La fasole nu ne-am grabit, eu imi amintesc din copilarie episoade neplacute cu fasolea. Andrei a mancat fasole boabe aproape de 2 ani, si numai cateva dintr-o salata. Prima data chiar l-a durut burtica, nu i-am dat de prea multe ori. Pastaile insa sunt favoritele lui de multa vreme, nu-mi amintesc exact cand le-am indrodus dar cu siguranta la 1 an manca pastai.
deci e timpul pentru varza…
fasole mai astept…
fasole verde si eu i-am dat de ceva timp si-i place foarte mult!
lila, ziceai ca i-ai dat umplutura de la sarmale…era cu carne de porc?
de ce vorbim, de aia vin alte intrebari:D
era cu carne de vita.Noi am inceput sa gatim mai rar cu carne de porc, cred ca la un moment data am facut sarmalele cu amestec carne de porc/vita, dar nu mai stiu exact la ce varsta a lui Andrei.
Si Andrei si Mara prefera, apropos de carne tocata, perisoare, pe care le fac din carne de pasare sau vita.
i-am facut si eu ardei umpluti, chiftelute si spaghete cu carne de vita/pasare
la carnea de porc, voi mai astepta