Aceasta prajitura are mai multe variante, din cate am vazut pe net si este denumita fie “Tosca”, fie “Cocomac”, ingredientele difera foarte putin, adica una are un strat din biscuiti, alta are o foaie de dobos, una are glazura de ciocolata, alta nu are…dar gustul este determinat de comnbinatia mac – cocos – ness si oricum ati face-o, daca va place cafeaua, sigur veti dori sa repetati experienta 🙂
De la mancare |
Pentru tava mare de la aragaz (iese mai joasa)
Blatul cu mac si cocos:
– 8 albusuri
– 200 g zahar
– 2 linguri faina
– 1 praf de copt
– 50 g mac
– 150 g nuca de cocos
Albusurile se bat cu zaharul, se adauga usor faina amestecata cu praful de copt, apoi se adauga macul si nuca de cocos. Cand este bine omogenizat se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mic.
Foaie dobos:
– 2 oua
– 2 linguri apa
– 4 linguri zahar
– 4 linguri faina
Ouale se bat bine cu apa, se adauga zaharul si se continua mixarea pana cand se topeste zaharul. Se adauga faina si compozitia se coace in tava tapetata cu hartie pentru copt.
Crema:
– 8 galbenusuri
– 300 g zahar
– 2 plicuri ness
– 150 ml lapte
– 300 g margarina sau unt (eu am pus Rama Maestro – se scoate din frigider cand ne apucam de preparat crema sau mai devreme, sa aiba timp sa se inmoaie putin)
Galbenusurile se amesteca cu zaharul si ness-ul, se adauga laptele si se fierb pe aburi, amestecand mereu. Eu am fiert ceva la crema, pentru ca am pus compositia in tuciul emailat, care a mai gros si astfel s-a incalzit mai greu. Cand crema este gata, se lasa la racit. Margarina se sfarama cu o lingura de lemn, sa nu mai fie cub si se adauga peste crema rece. Mixam pana la omogenizare.
Asamblare:
Blat – crema – foaie dobos – crema.
Deasupra putem rade ciocolata, nuca sau putem presara cacao 🙂
Super si varianta ta!Si arata ataaaat de bine!!
Ai vazut si tortul nostru facut dupa aceasta reteta, bine fara ness?
Ai insiropat blaturile?
Ti-am pus linkul de la tortulet, sa nu te mai chinui sa cauti printre articole
http://ursuletinazdravani.wordpress.com/2012/03/01/tort-si-o-mica-petrecere-de-5-anisori/
Trebuia totusi sa insiropez blaturile mai bine cu lapte….a fost prea putin…….
am vazut ce tort frumos ai facut! deci n-ai pus ness (chiar ma gandeam ca n-ar fi fost potrivit pentru copii)
eu nu l-am insiropat, ca l-am taiat sa poata fi mancat fara lingurita, insa am facut o greseala, am pus cu 50 g mai multa nuca de cocos si asta nu i-a dat voie sa creasca prea mult. plus ca am pus-o in tava mare de la aragaz, sa imi iasa un anumit nr de bucatele si automat nu a iesit prea inalt
dar gustul nu s-a schimbat 🙂
UIte ca nu m-am gandit ca , daca pui mai multa nuca de cocos nu va creste. Eu am pus cam 80-90 gr nuca de cocos, nu 100 . Si mac, nu am pus 100, cam 60 gr…mi se parea prea mult totusi pentru copilasi.
Da, ness nu am pus :))…eu nu beau ness, daramite ei…
Dar, pentru cei mari, sigur ii da un gust aparte.
Am uitat sa te intreb: au adus cumva joculetul acela ce ne placea noua ?…
din pacate vad ca nu a aparut in catalogul de Paste http://www.ctf-co.eu/catalog/extra/ro/Default.html
la 1 aprilie se schimba catalogul, am retinut eu gresit. deci abia atunci mai este o sansa