Zacusca

De la mancare

Ingrediente:
– 5 kg vinete
– 5 kg ardei capia sau gogosar
– 5 kg rosii sau 2 l suc de rosii
– 2 kg ceapa
– 1,5 l ulei
– sare, piper, foi de dafin

Mod de preparare:
Se coc vinetele, se decojesc, se lasa la scurs si se toaca cu o lingura de lemn.
Se curata ardeii si se dau prin masina de tocat carne.
Rosiile se dau prin masina de tocat carne si apoi se fierb, separat, pana cand mai scade apa, mestecand mereu.
Ceapa se curata si se taie fidelute.
Intr-un ceaun sau intr-o oala suficient de mare se incinge 1 l de ulei si se caleste ceapa, pana cand se inmoaie, mestecand incontinuu. Se adauga ardeiul, de la care s-a scurs zeama in exces si se amesteca mereu, pana cand si acesta se inmoaie. Se adauga vinetele si se fierb in compozitie pana cand da cateva clocote, amestecand sa nu se lipeasca. La final se adauga rosiile fierte in prealabil (nu conteaza daca sunt reci), sarea, piperul (boabe) si foile de dafin. Se lasa la fiert pana cand se mai inchide la culoare si nu mai are foarte multa zeama, amestecandu-se sa nu se lipeasca.
Dupa ce a fiert bine, am mutat-o in doua cratite mai mici si le-am dat la cuptor pentru aproximativ o ora, sa mai scada zeama.
Am pus zacusca fierbinte in borcane (borcanele stateau pe o tava de tabla), iar deasupra am pus cate o lingura-doua de ulei incins, dupa care am infiletat capacul.
Le-am sterilizat si acum asteptam iarna 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *