Chec de 3 ori – nerecomandat persoanelor aflate la cura de slabire!

chec
Ma tot gandeam ce sa fac dulce in week-end…nu ca am avea nevoie de calorii, dar ne-am obisnuit sa facem cate o prajiturica-doua…

M-am gandit sa fac niste checuri, ca tot n-am facut niciodata pana acum…asha ca am dat cautare pe Google si binainteles ca au aparut mii si mii de variante…hm, aveam si niste musafiri si nu prea-mi permiteam sa fac experiente, asa ca de incredere ramane tot reteta mamei, care a avut de fiecare data succes.

Mama face checuri de cand o stiu. In copilarie nici nu vroiams a le vad! Checurile si tortul cu frisca si fructe erau prajiturile casei, ca sa zic asa…Am inceput sa le simt gustul abia cand eram prin facultate si-mi trimitea pachet…ca toti prietenii mei mancau cu mare pofta si parca as fi mancat si eu!

Pun mana pe telefon, aflu cantitatile, modul de preparare si ma apuc de treaba!

Bininteles ca am vrut sa mai si experimentez cate ceva, asa ca am facut unul cu lamaie, unul cu cafea granulata si unul marmorat cu cacao.

RETETA CHEC

Pentru 3 checuri:

Ingrediente:

  •  9 oua
  • 2 cani zahar
  • 3 cani faina
  • 3 pahare ulei (pahare pentru vin)
  • 1 lamaie
  • 3 linguri cacao
  • nuci (prajite sau nu…eu le-am prajit)

Mod de preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma tare si apoi se adauga zaharul in ploaie (pentru a se topi mai usor), putin cate putin, alternand cu galbenusurile (galbenusurile se pun cam in 2 randuri).

Dupa ce zaharul s-a topit, adaugam faina si uleiul, putin cate putin, alternand, mestecand compozitia cu o lingura de lemn. Faina trebuie masurata cu o cana pentru apa, am de 200 ml, pentru a nu fi compozitia prea groasa.

La final se adauga zeama de la lamaie.

Se tapeteaza cele 3 tavi (se ung cu ulei si apoi se tapeteaza cu faina). Din compozite pastram cam jumatate de pahar, pentru checul marmorat.

Distribuim compozitia in tavi.

Pentru checul cu lamaie: punem deasupra coaja rasa de la lamaie (cam de pe jumatate de lamaie) si amestecam usor in compozitie.

Pentru checul marmorat: compozitia pastrata o amestecam cu 2-3 linguri cacao. Ceea ce rezulta, turnam in tava destinata lui, peste compozitia initiala, pe mijloc si apoi amestecam usor cu un cutit sau cu o furculita.

Pentru checul cu cafea granulata: presaram cafea granulata peste compozitia din tava si apoi amestecam usor cu un cutit sau cu o furculita.

Am presarat nuca prajita peste fiecare chec.

Checurile pot fi facute si simple, cu nuci, stafide, rahat sau marmorate.

Se dau la cuptor pentru aprox. 60 min (atat a durat la mine…depinde de cuptor), sau pana cand nu se mai prinde aluat pe scobitoare.

In primele 15-20 minute de copt nu se deschide cuptorul!

Se taie raci, dupa ce s-a presarat peste ele zahar pudra.

2 thoughts on “Chec de 3 ori – nerecomandat persoanelor aflate la cura de slabire!

  1. Mama ta face niste prajituri delicioase, sigur si checurile astea sunt super 😉
    o sa le incerc si eu, mai mult pentru copii, desi cu greu vom rezista tentatiei de a nu lua si noi o felie- doua 🙁
    Sa nu ma uiti si pe mine cu reteta de prajitura cu iaurt si lamaie, cand vei avea timp, pls 🙂

  2. Pingback: Prajitura “Dintii negrului” | Claudette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *