Bebe la 11 luni

Mai avem o luna  (s-a gasit sa fie si din aia lunga…) si gata anul!

Razvan a facut azi 11 luni si stam cam asa: 11 kg si 200 g,  cu pampers cu tot, deci undeva la 200-250 g a luat in luna a 11 de viata. Trebuie sa recunosc faptul ca ma obisnuisem sa creasca mai mult decat media (asta nefiind neaparat bine) si am fost putin uimita ca dintr-o data n-a mai crescut asa mult. Oricum arata foarte bine, mananca bine si e sanatos, deci nu am de  ce sa-mi fac griji.

Ca si inaltime, are 83 cm. S-a lungit mult luna asta!

Si ca sa nu fie totul bine,l-a chinuit o blestemata de conjunctivita alergica, careia se pare ca i-am dat in sfarst de cap, sau cel putin asa speram si niste muscaturi de insecte, ce trec cam greut fara ajutor si se fac cam urate.  Dar ni s-a recomandat o crema homeopata, Cicaderma si vad ca are efect rapid, plus ceai de Trei frati patati, care ar fi impotriva alergiilor, asa ca o sa-l alternez cu alte ceaiuri pe care i le voi face. De fapt i-am si dat pana acum de cateva ori, simplu, fara niciun fel de indulcitor.

La capitolul motricitate sta destul de bine, zic eu. Merge sustinut de ambele maini si uneori doar de o manuta. Alearga atunci cand vede ceva ce-l atrage, fuge dupa minge, da cu piciorul in minge, o urmareste, se ridica in picioare de ce apuca (mobila, perete, picioarele mele), urca treptele pasind cu cate un picior pe fiecare treapta, tinut de manute (de fapt este o adevarata pasiune! Urca pana in capatul scarii, apoi coboara vreo doua trepte, apoi te trage iarasi de maini sa urce si iar coboara…si iar sa urce….Cat am fost la Calimanesti, seara ieseam in parcul de langa Hotel Central si cum zarea treptele, ma tragea catre ele…nu-s decat vreo 10 trepte si le-am urcat si coborat de muuuuulte ori!). Acum 3 zile a urcat singur vreo 2 trepte in casa, adica mergea de-a busilea prin hol, a ajuns la scara, s-a sprijinit cu mainile de a doua treapta, s-a ridicat in picioare, a pus un genunchi pe prima treapta, apoi celalalt genunchi…a mutat mainile pe a treia treapta, s-a ridicat iar in picioare si tot asha….sub atenta mea supraveghere, binainteles! A incercat sa mai urce insa aluneca pe scara lacuita. Tot la Calimanesti a exersat cum sa ajunga iar in fundulet, dupa ce s-a ridicat in picioare. Mare veselie era pe el cand se ridica in picioare, apoi se arunca pur si simplu in fundulet si chiuia! N-am numarat, dar pana se plictisea de miscarile astea, eu imi cam faceam treaba la bucatarie:). Se plimba in patut de jur imprejur, se minuneaza de abtibildurile de pe pereti…iar cele din imediata lui apropiere au avut de suferit!

Cunoaste multe lucruri prin casa si daca-l intrebi ti le indica cu degetul. Este fascinat de masina de spalat:) Stie cantecele pe care i le cant de cand s-a nascut, stie cand trebuie sa indice ceva din cantec, de fapt, face asta de ceva timp, insa acum din ce in ce mai mult.

Atunci cand stranuta eu ii zic: “Sanatate, maricel/ Sa traiasca Razvanel/ Si sa creasca mare el!”, aratandu-i cu mainile ridicate cat de mare. Acum vreo saptamana, eram la masa si eu ii dadeam si lui sa manance. Mugurel i-a zis: “asa, mananca, sa te  faci mare!” si atunci el a ridicat mainile si a zis “ei!”. Bineinteles ca ne-am topit:D Face “Bravo” si “Pa”, dar numai cand vrea.

Danseaza si canta dimineata, cand are chef sau cand aude muzica.

Ce a mai mancat nou: spaghete cu carne de vita si sos de roshii cu usturoi (deci si carne de vita in premiera), salata de rosii cu castraveti, pruna (foarte putin, ca nu erau chiar coapte), branza fagaras cu castravete (i-a placut mult!), ardei umplut si dovlecel umplut cu carne de pui si legume+iaurt/smantana (a devorat!). O mai fi fost ceva? Mi-oi mainti…

O sa revin cu programul de masa.

Ce  a facut nou: l-am bagat in apa termala la Calimanesti si i-a placut, evident, ca lui ii place apa si a mers descult prin nisip, a fost foarte incantat!

Aaaaaaaaaa, super veste: are inca 4 dinti! Cel de-al patrulea din grupul asta (incisivii de sus), a dat chiar aseara! Deci are 6 dinti pana acum si-i foloseste la greu! Musca din pufulete, din biscuite, din caisa…din mar si din ce mai apuca, desi alimenet dure mi-e teama sa-i dau sa-si faca de cap cu ele, sa nu se inece. Apuca biscuitele si pufuletii si musca, ceea ce e un mare progres, pe care l-a facut singur, pentru ca inainte doar ii analiza.

Citeam la Lila, cum ca Andrei se rusina la varsta asta. Pai ce Razvan nu? Nu cu toata lumea, dar cand o vede pe mama, de exemplu, baga capul in pamant sau incearca sa se ascunda si priveste cu coada ochiului. E haios rau!

Nu suporta sa plec de langa el, sau oricum nu sa plec brusc, simte ca ma pierde! E normal pentru varsta lui, dar uneori chiar nu pot sa-l pregatesc ca ma departez un pic…asa ca ne stiu vecinii de urletele lui.

Doarme binisor noaptea, adica mai are nopti in care se trezeste, dar adoarme imediat la loc. Binainteles ca somunl meu tot intrerupt se numeste! A avut o  perioada cu trezire noaptea, mai ales ca i-au dat trei dinti in acelasi timp, dar alte simptome sau reactii nu a avut.

Cam asta ar fi Razvan la 11 luni minunate si mult mai mult prin bucuria prin care ne-o aduce in viata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *