10 luni

Acum o saptamana, Razvan a facut 10 luni!
ma uit la
Daca la aproape 5 luni s-a rostogolit prima data de pe spate pe burta si inapoi, la 7 luni a stat in fundulet, la 8 luni jumate ne-au dat primii dintisori, la 9 luni a mers de-a busilea, pai la 10 luni s-a ridicat singur in picioare! De fapt pe la 9 luni jumate s-a ridicat tinandu-se de tati, iar vineri s-a ridicat in patut. Se pune in genunchi, se prinde cu mainile de marginea patului si se ridica in picioare! Incercarile au durat cam o zi, iar cand a reusit, avea ochii plini de bucurie! Acum deja e specialist si se plimba prin patut de jur imprejur, se joaca cu ursuletii atarnati deasupra, zgarie zidul, dezlipeste abtibildurile de pe perete…ce sa mai, exploreaza, evolueaza!

La capitolul dinti nu avem noutati, deci suntem tot la 2, incisivii mediani, jos. Parca s-ar vedea si cei de sus, dar nu prea am acces, asa ca pana nu se simt la mana nu pot fi sigura.

Greutate, la 10 luni: 10 kg si 900 g! Nu l-am mai cantarit de la 8 luni, deci a luat 1 kg in 2 luni!
Inatime: 80-81 cm

Ce a mai mancat nou: cirese, visine, caise, rosie. Toate au avut succes! Inclusiv visinele!
Orarul de mese:
la trezire: lapte: 150-210 ml
11.00: 200 -300 g iaurt + 100-200 g piure de fructe
14.00: 150 ml supa + 150-200 g piure de legume cu piept de pui/ou sau peste + cateva bucatele de paine, uneori
18.00: acelasi meniu ca la ora 11.00, insa alte fructe
la culcare: 180-240 ml lapte

intre mese: apa, ceai, suc de fructe (uneori, cand timpul ne permite).
am renuntat treptat la cereale, iar de 2 saptamani nu mai mananca deloc.

Baga degetul in gurita cand ii este foame si cand ii este somn. Am citit pe aceasta tema, am intrebat si medicul, este o situatie naturala, speram sa treaca de la sine. Nu trebuie atentionat, nu trebuie bruscat scotandu-i degetul din gura! Numai ca nu toata lumea stie asta…

Ce mai face: arata unde este becul, ridicand mana si aratand cu degetul, arata unde este broasca de pe dulap, unde este fetita desenata pe baldachin. Bate din palme cand are chef, dar si cand ii spui :”bravo!”
Arata unde e nasul, punand degetul pe nas (asta numai la alte persoane, nu la el).
Face “pa” cu mana, cam selectiv.
Azi a invatat sa dea mana la salut. A invatat dupa vreo 2-3 repetari.

Ii plac foarte mult desenele animate cu “cei trei purcelusi” si le urmareste atent, din patut. Apoi ii pun Gummy bear, Manamana, Povestea porcului…deci sta uneori si 30 de minute si urmareste la laptop filmuletele, daca au o muzica atractiva.

De vreo 2-3 luni doarme de seara pana dimineata fara sa ceara de mancare. Sunt si cazuri in care se mai trezeste, dar destul de rar in ultimul timp. Se si misca foarte mult in timpul zilei si atunci seara cade frant. Deja dupa baie e aproape adormit, iar in timp ce isi bea laptele de seara, trece usor in lumea viselor.

Nu vrea in brate. Te impinge si-ti aplica un cot in gat, se intoarce si vrea sa coboare. Vrea sa mearga in picioare si chiar merge foarte bine sustinut de ambele maini. Ii place foarte mult sa urce scari si nu rateaza ocazia, de cate ori ii apar in cale. Le urca punand cate un picioar pe fiecare treapta. Cu greu il mai desprind de acolo, daca a apucat sa le atinga.

Nu baga in gura obiecte decat foarte rar. Daca ii dau un servetel il face franjuri, dar nu baga in gura. Daca ii dau un biscuite il faramiteaza, dar nu baga in gura. Asa stau mai linistita ca nu inghite cine stie ce, cel putin deocamdata!

Ii plac telefoanele, telecomenzile, cablurile…ca la toti copiii, nu?

In general este foarte vesel, comunicativ, atent, receptiv, curios. In parc nu are treaba cu mine, e cu ochii la tot ce misca! Ii place sa dea cu piciorul in minge, chiuie de bucuire cand se joaca.

Trece prin faza cu teama de straini, insa nu cu toata lumea. Nu este indicat sa fortez copilul sa se duca la cineva daca nu vrea, asa ca in situatii de acest gen el trebuie sa simta ca-l inteleg.

Cam acesta este Razvan la 10 luni, la 10 luni si o saptamana, de fapt. Maine va fi ceva mai mult decat atat si tot asa.
Imi umple inima de bucurie si il iubesc de nu mai pot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *