Sanatate

Ziua Internationala Alzheimer

Societatea Romana Alzheimer va invita sa marcam impreuna Ziua Internationala Alzheimer, luni 21 septembrie, Hotel Novotel, Sala Paris, ora 10.30.
In cadrul conferintei dorim sa atragem atentia problematicii alzheimer, a gravitatii si frecventei acesteia. Prin intermediul conferintei dorim sa sensibilizam toti factorii implicati in ingrijirea acestei categorii de populatie si sa crestem numarul de solicitari pentru consultatii medicale de specialitate.
In acest sens, dorim sa prezentam opiniei publice, prin intermediul mass media, un film testimonial, realizat special pentru aceasta ocazie. Spotul video il are in prim plan pe actorul Sebastian Papaiani. Domnia sa va transmite un mesaj de sustinere pentru toti cei care s-au confruntat, sub o forma sau alta, cu aceasta boala. Spotul va face parte dintr-o campanie de constientizare a problematicii alzheimer care se va derula incepind cu anul 2010.
Speakerii acestei conferintei sint oameni cu autoritate incontestabila in domeniu: Catalina Tudose – presedinte Societatea Romana Alzheimer, Tudor Udristoiu – senator, secretarul Comisiei de Sanatate, Gabriel Prada – presedintele Societatii Romane de Gerontologie si Geriatrie.
La conferinta vor fi prezenti citiva apartinatori ai pacientilor cu alzheimer, unii dintre ei fiind insotiti de pacientul in cauza. Consideram ca acesti oameni merita intreaga noastra atentie si sprijin pentru depasirea obstacolelor firesti care apar in astfel de momente.
Pe linga problematica alzheimer si rolul corpului legislativ anuntam cu aceasta ocazie lansarea unui concurs intitulat „Decalogul Alzheimer”. Concursul invita tinerii de pretutindeni sa realizeze scurt metraje in acord cu cele 10 semne frecvente in depistarea bolii alzheimer. Filmele cistigatoare vor face parte dintr-o campanie de constientizare a problematicii alzheimer care se va derula in anul 2010.
Mai multe amanunte legate de acest concurs vor fi prezentate in cadrul conferintei.

In primele stari ale bolii alzheimer simptomele par a nu fi evidente. Apoi pacientul incepe sa aiba mici pauze de memorie numite popular „lapsus”.
Pe masura ce boala inainteaza pacientul experimenteaza diferite stari de confuzie in indeplinirea ritualurilor zilnice. Astfel, ajunge curind sa aseze cheile in frigider sau jucariile copiilor in borcanul cu paste din bucatarie.
Dezorientarea si judecata slaba sint urmatorii pasi in evolutia bolii: recunoasterea cu greutate a obiectelor uzuale devenind o manifestare curenta.
Societata Romana Alzheimer, fondata in februarie 1992, este o organizatie umanitara non-guvernamentala, non-profit, care functioneaza in domeniul asistentei comunitare a virstnicilor. Societatea isi propune sa contribuie la asigurarea ingirjirii virstnicilor cu tulburari psihice, in special de tip deteriorativ, sa ajute familiile acestora si sa creeze sisteme moderne de asistenta si ingrijire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *