Sticlele de vin ar putea fi clasificate, în scurt timp, în funcţie de efectele benefice pentru sănătate, informează un articol apărut în cotidianul Financial Times. Cercetătorii de la Hertfordshire University au utilizat o tehnologie de ultimă oră pentru a stabili nivelul de resveratrol, o substanţă specială găsită în vinul roşu, şi încearcă acum să-i convingă pe comercianţi să pună acest lucru pe etichetă. Potrivit lui Richard Hoffman, şeful echipei de cercetători de la Hertfordshire University, care a studiat vinurile disponibile pe piaţa din Marea Britanie, cea mai mare cantitate de resveratrol a fost descoperită într-un vin ieftin, un Merlot din România.
Potrivit testelor făcute pe ÅŸoarecii de laborator, resveratrolul reduce riscul de boli cardiovalsculare, cancer ÅŸi tulburări neurodegerative. ConcentraÅ£ia de resveratrol variază de la un vin roÅŸu la altul în funcÅ£ie de soiul de struguri, sol ÅŸi condiÅ£ii climatice. ConcentraÅ£ia mare de resveratrol din vinul roÅŸu se datorează procesului de fermentaÅ£ie, în timpul căruia contactul prelungit dintre zeama de struguri, pieliţă ÅŸi sîmburi face ca produsul finit să conÅ£ină un nivel sporit de resveratrol. Aceasta este explicaÅ£ia aÅŸa-numitului “paradox franÅ£uzesc”. Vinul din podgoriile franceze are un nivel foarte mare de resveratrol, astfel că accidentele cardiovasculare sînt mai reduse în sudul FranÅ£ei, deÅŸi dieta conÅ£ine un nivel ridicat de grăsimi saturate.
Sursa: www.evenimentul.ro