Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din este printre putinele unitati din tara care au in dotare ultimele aparitii in tehnologia endoscopica digestiva si cea ecografica.
Specialistii Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Spitalului “Sf.Spiridon” Iasi au realizat, in anul 2004, in premiera nationala, prima investigatie cu videocapsula pentru intestin. Tubul digestiv al unui bolnav a fost investigat cu ajutorul unei camere video incorporata intr-o capsula minuscula. De atunci, medicii reusesc cu mare precizie sa puna un diagnostic in urma investigatiilor cu acest aparat. Capsula-minune are un istoric aparte, fiind rodul colaborarii dintre un inginer specialist in rachete de croaziera, angajat al Ministerului de Razboi din Israel si un medic gastroenterolog din SUA. Avantajul principal al acestui tip de investigatie este ca medicii pot vedea pe un monitor chiar si cele mai subtiri intestine, lucru care nu era posibil pina acum cu un endoscop. in plus, fara ca pacientul sa simta ceva, capsula ofera exact localizarea unei leziuni. Desi sint foarte multe avantaje, costul unei astfel de investigatii este de 500 de euro.
Dupa ce au utilizat cu succes, timp de 4 ani, videocapsula pentru intestinul subtire, specialistii IGH din Iasi au realizat, saptamina trecuta, in premiera nationala, prima investigatie cu ajutorul videocapsulei pentru colon. Prin aceasta investigatie, medicii pot afla mai usor, cu ajutorul unei capsule prevazuta cu sistem video, daca pacientul sufera de afectiuni ale colonului. Sistemul, de marimea unei pastile, face patru poze pe secunda si este folosit de medicii de la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi. Videocapsula, noul sistem cu care se face colonoscopia, a fost descoperita de specialistii israelieni. Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi are in acest moment 18 videocapsule pentru colon. “Este o premiera nationala si as vrea sa spun ca este unul dintre putinele laboratoare, daca nu, singurul din Europa de Est, care beneficiaza de aceasta minune a tehnicii moderne – capsula video-endoscopica pentru colon. Marimea videocapsulei este de marimea unei capsule de ampicilina, sa spunem, care este inghitita si ajunge la nivelul intestinului gros, a colonului si transmite patru imagini pe secunda, timp de vreo 8-9-10 ore, dupa care, aceste imagini sint revazute de medic pe un monitor”, ne-a spus dl prof.univ.dr. Carol Stanciu, directorul fondator al Insititutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi. De noul sistem de colonoscopie beneficiaza gratuit doar bolnavii internati, care au trimitere de la medicul specialist. Persoanele care doresc sa-si faca un astfel de control cu videocapsula trebuie sa scoata din buzunar 500 de euro. Specialistii spun ca procedura nu prezinta nici un pericol pentru pacient. “Este un miniendoscop, se foloseste o singura data, se elimina pe cale naturala si se arunca”, ne-a mai spus dl prof.dr. Stanciu.
Sursa: www.evenimentul.ro