LifeStyle

Vid legislativ pentru adoptii

PROADOPTIA continua demersurile pentru introducerea principiului confidentialitatii persoanei sau familiei adoptatoare in proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr.273/2004 privind regimul juridic al adoptiei.

In cadrul campaniei de consultare a institutiilor statului implicate in procesul de elaborare a actelor normative referitoare la adoptie, reprezentantii asociatiei neguvernamentale PROADOPTIA – Asociatia pentru Promovarea si Protejarea Intereselor Familiilor Constituite prin Adoptie au depus la Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, precum si la Secretariatul General al Guvernului “Memorandumul de sustinere a necesitatii respectarii principiului confidentialitatii datelor de identificare a persoanei/familiei adoptatoare, in cadrul proiectului de modificare a Legii nr.273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, initiat de Oficiul Roman pentru Adoptii urmare a pronuntarii de catre Curtea Constitutionala a Romaniei a Deciziei nr.369 din 20 martie 2008”.

In cadrul discutiilor avute cu reprezentantii acestor institutii,PROADOPTIA a prezentat si masurile prin care poate fi implementat acest principiu. Ele sunt cuprinse intr-un Supliment la Memorandum, care contine propuneri concrete de amendare a proiectului de ordonanta.

Aceste actiuni au avut loc ca urmare a intalnirii pe care reprezentantii PROADOPTIA au avut-o in 7 mai 2008 cu Oficiul Roman pentru Adoptii-ORA. In cadrul intalnirii, ORA a recunoscut ca principiul confidentialitatii datelor personale ale persoanei sau familiei adoptatoare este unul fundamental pentru spiritul in care au fost concepute actualele reglementari in materie de adoptie. ORA si-a exprimat acordul de principiu pentru completarea proiectului de ordonanta in sensul celor solicitate de PROADOPTIA, dar a subliniat ca aceste completari trebuie facute de catre Ministerul Justitiei.

Reamintim ca, prin Decizia nr.369 din 20 martie 2008, Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat ca fiind neconstitutionala citarea parintilor firesti ai copilului doar in faza deschiderii procedurii de adoptie si a solicitat completarea legii in sensul citarii acestora ca parte procesuala si in faza incuvintarii in vederea adoptiei. Modificarea legii doar in sensul celor solicitate de Curte, fara a o completa cu garantii referitoare la ingradirea accesului parintilor firesti la datele personale ale persoanei sau familiei adoptatoare, conduce la incalcarea art.20 din Conventia Europeana referitor la adoptie, care obliga statele membre sa asigure confidentialitatea datelor personale in timpul si dupa procesul de adoptie.

Deasemenea, reamintim ca, termenul pana la care, potrivit legii, Guvernul Romaniei ar fi trebuit sa emita ordonanta de modificare a Legii nr.273 cu privire la regimul juridic al adoptiei, a expirat la 11 mai (45 de zile de la data de 27 martie, data publicarii deciziei Curtii in Monitorul Oficial). In acest moment, articolele de lege care indica partile ce trebuiesc citate la sedinta de incuviintare in vederea adoptiei sunt suspendate. Rezulta ca, practic, ne aflam intr-o situatie de vid-legislativ, instantele neavand stabilite prin lege partile ce trebuiesc citate in procesele de adoptie.

PROADOPTIA-Asociatia pentru Promovarea si Protejarea Intereselor Familiilor Constituite prin Adoptie este o organizatie neguvernamentala infiintata la Cluj cu scopul de a proteja interesele copiilor adoptati, prin asigurarea confidentialitatii datelor personale ale persoanei sau familiei adoptatoare, in timpul si dupa procesul de adoptie.

www.proadoptia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *