Sanatate

Viata dupa atacul vascular cerebral

Una dintre cele mai grave probleme de sanatate din Romania este accidentul vascular cerebral (AVC), care, alaturi de boala coronariana, reprezinta principala cauza de mortalitate. Accidentul vascular cerebral apare atunci cind un vas de sange sau o artera care furnizeaza lichid sanguin la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocata de un cheag de singe.

Celulele nervoase din acea zona, fara glucoza si oxigenul aduse de sange, sunt afectate si pot muri in cateva ore. Acea parte a corpului controlata de zona afectata a creierului nu mai functioneaza normal si, de aceea, accidentul vascular cerebral este o suferinta cu invaliditate, deseori chiar fatala.

Dupa cum arata statisticile, accidentele vasculare cerebrale reprezinta a doua cauza de mortalitate dupa cele coronariene. Medicii afirma ca, dintre pacientii care sufera un accident vascular cerebral, o treime mor in primul an dupa accident, o treime ramin cu handicap permanent si doar restul se recupereaza complet. Atunci cind vasul de singe este afectat, bolnavul are ameteli, tulburari de vorbire, amorteli, un deficit neurologic.

Accidentele vasculare cerebrale se impart in doua categorii, cele ischemice – unde se inregistreaza cele mai multe cazuri, un procent de peste 70 la suta , si cele hemoragice. In general, un accident vascular cerebral ischemic intervine la bolnavii care sufera de boli cardiovasculare sau care sufera de ateroscleroza. Daca oprirea circulatiei singelui catre celulele nervoase aflate in suferinta se reia in scurt timp, acestea nu mor si apare un deficit neurologic, fiind vorba de un atac ischemic tranzitor. In schimb, daca circulatia cerebrala nu mai revine, atunci apare atacul ischemic complet, numit si infarct cerebral. De cele mai multe ori, accidentele vasculare cerebral hemoragice se produc pe fondul hipertensiunii arteriale necontrolate, netratate.

Creierul are insa o capacitate mare de refacere, unele arii nervoase putand sa preia cu succes functiile zonei din creier afectata de accidentul vascular cerebral. De aceea, este important ca reabilitarea dupa AVC sa fie inceputa cat mai curind posibil, bineinteles daca starea pacientului permite acest lucru. Despre viata pacientului care a suferit un accident vascular cerebral ne-a vorbit dl prof.univ.dr. Cristian Popescu, seful Clinicii de Neurologie a Spitalului de Recuperare din Iasi.

Recuperare si reabilitare dupa AVC

Recuperarea poate fi initiata dupa 48 de ore de la AVC, in conditiile in care pacientul se afla intr-o stare stabila. Sub atenta supraveghere medicala, el este incurajat sa se ridice din pat si chiar sa mearga putin. ÃŽn cazurile grave, acest proces poate sa dureze pina cind pacientului ii sint stabilizate functiile vitale. Perioada initiala de recuperare variaza in functie de localizarea si extinderea leziunii cerebrale, virsta pacientului si bolile asociate. “Reabilitarea este un proces indelungat. Pentru majoritatea pacientilor cu AVC, recuperarea medicala din spital continua la domici liu. Gimnastica medicala, fizioterapia si masajul vor ajuta pacientul sa-si recapete intr-o mai mare sau mai mica masura, miscarile membrelor afectate de paralizie. Alaturi de recuperarea fizica este foarte importanta prevenirea unui alt AVC. De mentionat ca, in primul an dupa AVC, 30-40 la suta dintre pacienti risca sa repete atacul cerebral. Pentru a diminua riscul reaparitiei accidentului vascular, pacientul trebuie sa urmeze intocmai tratamentul medicamentos recomandat de medic si sa-si modifice modul de viata”, ne-a spus dl prof.univ.dr. Popescu.

Exista multi factori de risc ai AVC care pot fi evitati prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Hipertensiunea arteriala, excesul de colesterol si trigliceride, diabetul, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de alcool si de cofeina se fac vinovati de aparitia AVC. De aceea, pe linga administrarea zilnica a medicamentelor, sint indicate exercitiul fizic (adecvat starii pacientului), renuntarea la tutun, alcool, grasimi, dulciuri. Pacientul si familia acestuia trebuie sa inteleaga ca adoptarea unui stil de viata sanatos poate prelungi viata. Pentru ca, altfel, un nou AVC se poate repeta oricind.

Ajutorul familiei

Sprijinul familiei ocupa un rol foarte important in reabilitarea pacientilor cu AVC, mai ales in cazul celor cu invaliditati importante. Trebuie stiut ca 20-30 la suta dintre cei care sufera un AVC ajung sa fie dependenti total sau in mare masura de altcineva. “O persoana imobilizata la pat sau in scaunul cu rotile in urma atacului cerebral are nevoie de supraveghere in permanenta. Chiar si in cazurile celor care reusesc sa se deplaseze sprijiniti in baston sau in cadru este necesara ingrijirea. In plus, pe linga ajutorul fizic, conteaza enorm si sprijinul emotional al familiei si al prietenilor, in special in momentele in care apare depresia. Pacientul trebuie incurajat sa continue recuperarea in scopul redobindirii unui anumit grad de independenta. In functie de posibilitatile pacientului, el trebuie incurajat sa nu renunte la activitati precum plimbarile, cititul, privitul la televizor”, a precizat prof.dr. Popescu.

O alta masura care sa usureze viata pacientului este asigurarea unor conditii confortabile si sigure la domiciliu, pentru a se evita eventualele accidentari. De exemplu, se va asigura iluminarea corespunzatoare a incaperilor, mobilier corespunzator, se vor acoperi suprafetele lucioase si alunecoase.

Controale medicale periodice

Evaluarea medicala periodica a pacientului este esentiala in procesul de reabilitare. Pacientul este evaluat de o echipa interdisciplinara, care este coordonata de medicul neurolog si din care mai fac parte cardiologul, radiologul, medicul de recuperare medicala, nutritionistul, psihologul, psihiatrul, logopedul. Medicul de familie are, de asemenea, un rol important in monitorizarea pacientului cu AVC. in primul an dupa accident, medicul de familie trebuie sa acorde pacientului o consultatie medi cala lunara. Tot in aceasta perioada este recomandat controlul neurologic o data la trei luni. Dupa aceea, pacientul trebuie sa se prezinte la neurolog de doua ori pe an.

Sfatul medicului

Dl prof.dr. Cristian Popescu atrage atentia ca o persoana care a suferit un atac cerebral poate fi oricind victima unei recidive a bolii. De aceea, recomanda pacientilor, dar mai ales celor care ii supravegheaza, sa acorde atentie oricaror schimbari intervenite in starea pacientului. La aparitia primelor simptome care anunta declansarea unui nou AVC este indicata prezentarea la medic. Semnalele de alarma includ amorteli, stari de slabiciune sau para lizie a fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o jumatate a corpului, tulburari de vedere la un ochi sau la ambii ochi (vedere incetosata sau cu pete sau pierderea vederii); confuzie, tulburari de vorbire sau de intelegere a cuvintelor celorlalti, tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii miscarilor, dureri de cap cu caracter modificat fata de durerile obisnuite, greata si varsaturi.

Mai multa grija dupa virsta de 45 de ani

Specialistii spun ca trebuie sa fim mai grijulii cu starea noastra de sanatate dupa virsta de 45 de ani. “Atunci cind cumulam mai multi factori de risc, daca incepem preventia la 45 de ani (eliminarea factorilor de risc, un mod de viata sanatos), vom evita un accident vascular la 50 – 60 de ani. Iar daca il vom face, il vom face mai spre 80 de ani, traind o buna parte din viata cu o alta calitate a vietii, fara baston sau imobilizare la pat. Tocmai de aceea, este indicat ca macar dupa virsta de 45 de ani sa evitam factorii de risc sau situatiile care pot duce la complicatii cerebrovasculare atit de invalidante. Este indicat ca macar dupa 45 de ani sa fim mai exigenti cu noi si cu stilul nostru de viata si sa acceptam o medicatie recomandata de medicul specialist daca este cazul. Daca pina la 45 de ani nu am avut grija de noi (sintem fumatori, avem hipertensiune, suferim de obezitate, sintem sedentari), inceperea preventiei dupa aceasta varsta prin alegerea unui stil de viata mult mai sanatos nu este chiar foarte tarzie. Oricum, va fi mai bine decat daca ne mentinem obiceiurile care ne vor scurta semnificativ viata”, explica dl prof.univ.dr. Cristian Popescu.

Sursa: www.evenimentul.ro

11 Comments

  1. bunica mea in virsta de 79 ani a facut acum o luna 3 atacuri vasculare, unul dupa altul,a stat 2 saptamini in spital si acum e acasa la mine.nu e paralizata dar nici nu merge pe picioare, sta cu pampers si a inceput deja sa ma ajute la schimbarea lor,ridica capul se sprijina chiar si in miini, se intoarce aproape singura.vorbeste, raspunde la intrebari, uneori nu prea stie ce virsta are dar face progrese in fiecare zi, mai si zimbeste citeodata.medicul a spus ca e un miracol ca nu a murit,dar ea isi revine pe zi ce trece, e puternica!

  2. sotul meu a paralizat pe partea stinga.dar nu am puterea sa lupt cu el.ii placea sa bea mult acum ca este in spital de o saptamina devine nervos si urla sa ii aduc vodca .nu stiu cum sa-l fac sa realizeze ca asta la adus in starea in care se afla.doresc daca puteti sa imi spuneti cum sa fac fata la urletele si vorbele urite adresate de sotul meu pt ca nu ii dau vodca va multumesc anticipat

  3. Tatal meu,in varsta de 44 de ani a suferit in urma cu 6 ani un AVC grav in urma caruia s-a ales cu o paralizie pe partea stanga. recuperarea a fost grea dar dupa ceva timp a inceput sa isi revina,nu in totalitate, dar era spre drumul cel bun. acum 2 saptamani a suferit un infarct cerebral ischemic,sau ceva de genul in urma caruia s-a ales cu o paralizie mai minora dar care il impiedica sa fie macar cum era inainte de aceasta noua problema..are probleme in deplasare,a avut si un vorbire dar incepe sa-si revina,nu poate sa manance prea bine pt ca se ineaca si sta si foarte prost c nervii( asta din totdeauna). A? vrea sa stiu ce putem face sa il ajutam sa se recupereze si sa stiu daca se mai poate recupera…Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs!

  4. si mama mea de 71 ani a avut un atac cerebral ia paralizat piciorul sting nul poate misca deloc si nici pesezute nu poate sedea ca capul se cirliga si putin mina o misca dar mai slab decit cealalta spuneti va rog sunt sanse de recuperare?

  5. Tatal meu are diabet( face insulina), a avut accident vascular cerebral si sa facut cat de cat bn,iar acum sufera iar de un al doilea accident vascular si are 56 de ani are 3 zile de cand sta internat mananca cat mai lichid si pisat, vb dar nu clar … se poate reface si o sa ii fie bine; va rog din suflet ce trebuie facut in acest caz …Astept un rasouns pe adresa de e-maill . Va multumesc !

  6. In 2011 mama mea in varsta de 50 ani la vremea aceea a suferit in spania un atac cerebral he,oragic f grav ,2 sapt in coma indusa si o luna jumate la terapie dupa care alte 6 luni la recuperare intr un centru special din pacate nu am putut recupera decat glasul …nu a vorbit timp de 6 luni ,in prezent nu se poate misca deloc de la gat in jos,poate misca doar mana dreapta si capul ….foarte putin ridica piciorul drept ….muschii i s au atrofiat …..in prezent suntem in romania (braila) as vrea sa va intreb daca stitit unde pot gasi un centru de recuperare macar sa incercam cumva poate mai avem o sansa 🙁

  7. Mamica mea a suferit un ictus ushemic un an si sapte luni pe emisfera stinga a fost afectata o treime din emisfera misca doar partea stinga nu vorbeste cum as putea sa-i dezatrofiez puciorul drept si mina ne aflam la chisinau .va multumesc anticipat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *