Vârsta tatălui este importantă pentru conceperea unui copil, potrivit unui studiu realizat de către un centru francez de reproducere asistată în rândul unor cupluri cu dificultăţi în a avea un copil şi care indică o diminuare a ratei de sarcini după ce tatăl a depăşit vârsta de 40 de ani.
Dacă influenţa vârstei mamei asupra posibilităţii conceperii unui copil este deja stabilită, este pentru prima dată când este demonstrat un efect parental de o asemenea importanţă, potrivit lui Stephanie Belloc (Centrul Eylau pentru reproducere asistată, din Paris), care va prezenta acest studiu luni, la Barcelona (Spania), în cadrul conferinţei anuale a Societăţii europene de reproducere umană şi embriologie, relatează AFP.
Peste 12.200 de cupluri care au mers la acest centru în perioada 2002-2006 au fost incluse în acest studiu, fiind făcute 21.239 de inseminări intrauterine.
Cercetătorii au arătat că vârsta mamei era strâns legată de o scădere a ratei de sarcini (de la 14,5% înainte de 30 de ani la 8,9% după 42 de ani). Vârsta mamei influenţează şi rata sarcinilor pierdute (11,1% în cazul femeilor de până în 30 de ani şi 46,4% în cazul acelora de peste 42 de ani).
“Noi am arătat că ÅŸi vârsta tatălui este importantă în conceperea unui copil, având un efect negativ în cazul bărbaÅ£ilor de peste 40 de ani. ÃŽn mod surprinzător, proporÅ£ia sarcinilor pierdute a crescut în cazul bărbaÅ£ilor care au depăşit vârsta de 40 de ani”, a declarat doctorul Belloc.
Rata sarcinilor era mai mare cu 12,3% atunci când taţii aveau până în 30 de ani şi scădea până la 9,3%, când vârsta acestora depăşea 45 de ani, în vreme ce nivelul sarcinilor pierdute creştea de la 13,7% la 32,4%.
“Studiile noastre arată pentru prima dată o legătură strânsă între vârsta tatălui ÅŸi rezultatul inseminărilor intrauterine, o informaÅ£ie ce ar trebui luată în seamă în cazul programelor de reproducere asistată”, a precizat Belloc.
Sursa: www.monitorulsv.ro