Datorită unor substanÅ£e din componenÅ£a sa (alicina, garlicina – cu efect fitoncid ÅŸi alisantina I, alisantina II – cu efect antistafilococic) usturoiul poate fi folosit pentru combaterea infecÅ£iilor organelor genitale ÅŸi genito‑urinare, atît intern, cît ÅŸi extern.
Consumat în stare crudă, ca şi condiment, el are un efect tonic asupra organismului, afrodisiac şi reglator al sistemului endocrin. În medicina populară românească, usturoiul este folosit pentru a împiedica poluţiile nocturne (pierderi nocturne de spermă), precum şi pentru tratamentul ejaculării precoce. Se înghite cîte un căţel de usturoi la masa de seară, iar în timpul somnului se pune o căpăţînă de usturoi la cap, sau chiar o lăgătură întreagă. Pentru tratamentul impotenţei sexuale survenite în urma unei boli infecţioase, dar şi în tratarea infecţiilor renale şi răcelilor, este recomandat sucul de usturoi cu miere şi propolis: 1 linguriţă suc de usturoi, 1‑3 linguriţe de miere şi 1 linguriţă tinctură de propolis.
Trebuie reţinut că usturoiul consumat în cantităţi mari moleşeşte, încetineşte procesele de gîndire, dă inerţie şi, de aceea, este bine să fie consumat cu moderaţie. Pentru cei care suportă mai greu usturoiul în alimentaţie, se recomandă ca, după ce au mîncat usturoi, să bea oţet de mere amestecat cu apă sau suc de lămîie diluat sau nu. Mulţi terapeuţi recomandă consumarea a cîte 2 căţei de usturoi pe zi pentru profilaxia gripei şi a altor afecţiuni respiratorii, pentru reglaj hormonal şi vindecarea bolilor cardiovasculare. Usturoiul are efecte benefice şi asupra activităţii psihice, acţionînd în sens reglator.
www.evenimentul.ro