Este una dintre cele mai bune plante medicinale pe care le avem. Din pacate, foarte putin utilizata.
Actiune curativa au atat radacinile, cat si frunzele si florile.
Urzica are un puternic efect depurativ si de regenerare a celulelor sangvine. Avand o mare influenta asupra pancreasului, ceaiul de urzica scade glicemia. Vindeca si bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica. Ajuta in cazuri de nisip la rinichi, boli renale si dureri puternice de cap.
O cura cu ceai de urzici este foarte indicata in cazuri de afectiuni hepatice, biliare si splenice, la secretii abundente ale stomacului si aparatului respirator, la crampe si ulcere stomacale, la ulcere intestinale si boli de piept.
Ceaiul se prepara doar prin oparire, o lingura de planta la cana de ceai.
O cura cu urzici ajuta si in cazuri de anemie, stari de oboseala si epuizare. In acest caz sunt mai eficiente urzicile proaspete, primavara. Un mic dejun delicios se poate prepara amestecand in blender o legatura de urzici proaspete, spalate, si o banana. O astfel de cura dureaza cam 2 saptamani.
Urzica anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiuni artritice si reumatice.
In sciatici, lumbago, nevrite la brate si picioare, se freaca foarte usor locurile cu o urzica proaspata.
Binefecatoare pentru refacerea parului rar sau a altor afectiuni ale parului este tinctura de urzica, cu care se maseaza pielea capului zilnic.
In cazul bolilor grave este recomandat consumul a doi litri de ceai pe zi, preparat din planta proaspata.