Publicul venetian, precum si specialistii si turistii din intreaga lume care viziteaza in aceasta perioada cea de-a XI-a editie a Bienalei de Arhitectura de la Venetia sunt invitati marti, 23 septembrie, orele 18,30, la vernisajul unei expozitii inedite: “Ursi si alte masti”, avandu-l ca autor pe Dragos Lumpan, autor al impresionantului album “Chipuri de viata monahala”, realizat la manastirea Sihastria Putnei.
Expozitia – gazduita de Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si organizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman – prezinta o zona de interes mai putin expusa publicului: cea a migrarii si urbanizarii unor obiceiuri traditionale, cu accent pe obiceiurile de Anul Nou, care, considera autorul, ne sunt livrate “la pachet” cu “luna cadourilor”.
Proiectul lui Dragos Lumpan incearca sa scoata aceste obiceiuri din zona pseudo-folclorului excesiv popularizat si sa le evidentieze dimensiunea autentica atat pentru publicul din Romania, cat si din alte tari.
Asa cum se stie, obiceiurile romanesti de Anul Nou sunt centrate pe simbolistica mastii – fapt care va genera cu siguranta – inclusiv in urma unei promovari vizuale deosebite – un interes special intr-un oras care exceleaza prin istoria culturala a mastii cum este Venetia.
Sesiunile fotografice s-au desfasurat la Vintileasca, Ruginoasa, Rotaria, Comanesti, Dofteana, Darmanesti si Crasna, in aceasta ultima localitate Anul Nou celebrandu-se pe stil vechi.
De-a lungul celor 5 ani dedicati proiectului, autorul a colaborat cu doi reputati cercetatori de la Institutul de Etnografie si Folclor “Constantin Brailoiu”: prof. univ. dr. Ion Ghinoiu si dr. Alina Ioana Ciobanel.
Expozitia “Ursi si alte masti” va fi deschisa publicului pana pe 6 octombrie.