Un test la scară mică al unui vaccin experimental, conceput pentru a obliga sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului mamar, sugerează că acesta poate reduce riscul de deces la majoritatea pacientelor, potrivit unei echipe de cercetători americani, informează Reuters.
Vaccinul, conceput pentru a trata femeile cu tumori care generează o proteină numită HER-2, a fost realizat de cercetătorii de la compania Aphtera Inc., cu sediul în Scottsdale, Arizona. El a primit licenţă sub numele de NeuVax.
Dacă rezultatele acestui studiu, la care au participat 163 de paciente, sunt confirmate de un altul, la scară mai mare, vaccinul ar putea oferi un nou tratament pentru cel mai frecvent subtip de cancer mamar, a indicat Linda Benavides, de la Brooke Army Medical Center, din San Antonio, Texas, coordonator al testului.
Aproximativ 25 până la 30% dintre femeile cu cancer mamar au tumori caracterizate prin niveluri mari de HER-2. Tumorile tind să se dezvolte mai repede şi au o mai mare probabilitate de recidivă mai mare faţă de cele care nu generează această proteină.
Majoritatea dintre aceste femei sunt tratate în prezent cu Herceptin, cunoscut şi sub numele de trastuzumab, un medicament foarte scump, care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva tumorilor, produs de compania Genentech Inc.
Cercetătorii de la Brooke Army Medical Center au testat NeuVax pe femei ale căror tumori conţineau niveluri scăzute sau înalte de HER-2.
După 30 de luni de monitorizare de la administrarea vaccinului, pe cale injectabilă, cercetătorii au remarcat că medicamentul a redus cu 50% riscul de deces la toate pacientele. Mai mult, în grupul celor care aveau tumori cu un nivel redus de HER-2 nu s-a înregistrat niciun deces.
Însă, din cauza numărului mic de voluntare, rezultatele nu sunt semnificative din punct de vedere statistic.
Studiul a mai scos la iveală faptul că boala a revenit doar la 10,7% dintre pacientele vaccinate faţă de 18,2% într-un grup de control.
Următorul test, la care vor participa 700 de bolnave, va fi efectuat doar pe femei ale căror tumori generează un nivel scăzut de HER-2, un grup ce nu poate folosi tratamentul bazat pe sistemul imunitar.
Însă aceste paciente au deja un prognostic mai bun decât grupul care suferă de tumori ce generează un nivel crescut de HER-2, ceea ce face ca datele să fie dificil de interpretat.
Benavides a mai adăugat că vaccinul este simplu de administrat ÅŸi „ar fi foarte ieftin dacă e produs la scară mareâ€Â.
Sursa: www.monitorulsv.ro