SASE CONTINENTE, 19 TARI, 25 DE CULTURI INDIGENE… UN NOU SEZON
AL SERIEI TABU PE NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
Noul sezon exploreaza traditii si mentalitati neobisnuite – de la initieri dureroase pana la modificari extreme ale corpului
Iti poti imagina un loc unde sexul iti este ales dupa ce te nasti? Ce-i face pe unii oameni sa infiga carlige din otel inoxidabil in spatele altei persoane pentru a o atarna de tavan? Cum poate o cultura sa accepte practica ce presupune purtarea unor manusi pline pe interior cu uriase furnici-glont pentru ca persoana in cauza sa indure durerea provocata de intepaturile insectelor? In unele societati ale lumii, practici ca acestea reflecta credinte adanc inradacinate si moduri de viata alese deliberat. Dar, pentru cei din afara acestor culturi, aceste metode pot parea grotesti, periculoase sau… TABU.
Incepand din 3 OCTOMBRIE, de la ora 22.00, seria Tabu, difuzata de National Geographic Channel, te va purta intr-o calatorie dincolo de limitele confortului si de granite culturale pentru a explora ritualuri si obiceiuri acceptabile in anumite culturi dar considerate interzise, ilegale si blamate in altele. Aflata la granita dintre practicile moderne si credintele stravechi, aceasta serie contureaza un mozaic de stiluri de viata si valori umane.
Fiecare episod examineaza timp de o ora o tema din perspective diferite, deseori patrunzand in mijlocul unor lumi putin cunoscute. Acest nou sezon al seriei Tabu strabate sase continente si 19 tari – acoperind peste 160.000 de kilometri – si prezinta 25 de culturi indigene. Cativa dintre cei mai renumiti si respectati antropologi si sociologi vor examina riturile de trecere, stilurile de viata unice, modificarile corporale, deciziile asupra sexului, nuditatea si cautarile spirituale care pun la incercare limitele trupului uman.
Episoade:
Credinta la incercare 3 octombrie, ora 22:00
Cat de departe ai merge pentru a-ti testa credinta? In Thailanda, sute de credinciosi isi strapung carnea cu obiecte mici si mari, cum ar fi parii de steaguri, manerele de umbrela sau ramurile de copaci. In Africa de Vest, un ritual voodoo cere femeilor sa bea sangele cald al unui animal sacrificat. In Statele Unite, un grup de crestini intra intr-o biserica nestiind daca vor mai iesi vii de acolo. Pentru a-si dovedi credinta, unii oameni manevreaza serpi periculosi si beau otrava. Aceste ritualuri sunt probabil tabu pentru multi. Insa, pentru credinciosi, trecerea acestor teste reprezinta cheia dezlegarii marilor mistere ale vietii si ale lumii de dincolo.
Artisti extremi 10 octombrie, ora 22:00
In diverse colturi de lume, unii artisti ofera spectacole pe care multe societati le-ar considera inacceptabile sau le-ar interzice. Acest episod ii prezinta pe cei ce ofera divertisment extrem si care, in unele cazuri, isi risca vietile pentru asta. In Thailanda, participantii la concursul de frumusete Miss International Transsexual expun o identitate de obicei ascunsa de ochii societatii. In Mexic, luptele cu tauri reprezinta o traditie dura care a supravietuit in multe regiuni ale tarii timp de jumatate de mileniu. Un cuplu din Londra ofera spectacole infioratoare de sadism, una dintre scene fiind aceea a aruncarii cu cutite in carnea partenerului.
Schimbare de sex 17 octombrie, ora 22:00
Cat de departe merg unii oameni pentru a-si schimba aspectul fizic – si viata – pentru a deveni perfecti? In America, patrundem in mijlocul comunitatii transsexuale, unde barbati si femei se supun operatiilor si-si injecteaza hormoni pentru a avea sexul dorit. Expertii, precum si artistul transsexual Loren Cameron, ne ofera detalii despre aceste practici. In Thailanda, patrundem in lumea celor aproximativ 170.000 de barbati care se comporta si traiesc precum femeile, de cele mai multe ori castigandu-si existenta din spectacole. Desi toleranta predomina in aceasta tara budista, membrii acestui asa-numit al treilea sex, katoey, se confrunta deseori cu prejudecati puternice. Cel mai cunoscut katoey al tarii a urcat la un moment dat in ringul de box thailandez; in prezent, ea ii sprijina pe alti katoey sa obtina succes si acceptare prin intermediul acestui sport foarte violent. In micuta natiune din Samoa, unele familii isi cresc baietii ca si cand ar fi fetite. Cunoscuti local sub numele de fa’afafini, unii dintre acesti baieti decid singuri sa traiasca precum femeile, sa se imbrace si sa se comporte ca atare.
Semne de identitate 24 octombrie, ora 22:00
Semnele de identitate nu reprezinta intotdeauna o exprimare artistica. In Valea Omo din sudul Etiopiei, tinerele femei necasatorite din tribul Hamar sunt batute de buna voie cu ocazia ritualului de trecere la maturitate a unei rude de sex masculin. Femeile sufera batai crunte in numele baiatului pentru a-si demonstra sprijinul acordat celui ce va trece prin ritualul numit bullah. Bataia este un semn de onoare pentru femei, ce-si poarta cicatricile cu mandrie. In Canada, membrii unei subculturi extremiste isi marcheaza trupurile cu metal fierbinte. Pentru unii dintre ei, aceasta practica inseamna testarea rezistentei si a curajului, iar pentru altii este o forma dureroasa, dar unica, de arta. Mafia japoneza atrage atentia asupra stilului sau de viata ilegal printr-un spectaculos tatuaj pe intreg corpul, numit horimono.
Initiati pe pielea lor 31 octombrie, ora 22:00
Exista culturi unde scarificarea – tatuarea corpului prin incizii superficiale – nu este numai un semn al frumusetii, ci si o marca a istoriei familiei si a trecerii la maturitate. In Papua Noua Guinee, are loc unul dintre cele mai dureroase ritualuri de initiere cunoscute, prin care membrii tribului produc mii de taieturi pe diverse parti ale corpului tinerilor baieti: piept, spate, brate, picioare, fese, pentru a crea cicatrici care sa duca cu gandul la spatele unui crocodil. In Noua Zeelanda, anumite femei urmeaza obiceiurile Maori acoperindu-si barbia si buzele cu tatuajul traditional Maori Ta Moko. In sudul Etiopiei, tribul Karo crede in Mingi, un concept care le explica de ce lucrurile nu merg bine. Mingi se poate arata sub forma unui copil cu o anomalie fizica, precum “buza de iepure”, iar credinta tribului este atat de puternica incat abandoneaza copilul pentru a corecta raul pe care acesta il reprezinta.
Tabu este produs de Beyond Entertainment Limited pentru National Geographic Channels International. John Luscombe si Ben Ulm sunt producatori executivi pentru Beyond Entertainment Limited. Sydney Suissa este vicepresedinte executiv de continut pentru NGCI
Despre National Geographic Channels International
National Geographic Channels International (NGCI) invita telespectatorii sa regandeasca modul in care vad televiziunea – si lumea – prin programe inteligente si inovative. Companie detinuta de National Geographic Television (NGT) si FOX Entertainment Group, NGCI contribuie la misiunea Societatii National Geographic de a explora, conserva si educa.
La nivel global, National Geographic Channel (inclusiv NGC U.S. care este o companie joint-venture intre NGT si Fox Cable Networks Group) este disponibil in peste 270 milioane de case, in 166 de tari, 34 limbi.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.natgeotv.com