Turita- mare (Agrimonia eupatoria) este o planta medicinala magnifica, numita in germana “regele tuturor plantelor”. Era cunoscuta de vechii egipteni si utilizata in multiple afectiuni.
Poseda un puternic efect curativ pentru toata inflamatiile gatului si ale gurii, fiind indicata in caz de anghina, faringita, stomatita ulceroasa sau alte inflamatii ale mucoasei bucale. Persoanele care, datorita profesiei isi folosesc mai mult corzile vocale ar trebui sa faca preventiv, zilnic, gargara cu ceai de turita-mare.
Frunzele au efect puternic in caz de anemie, rani, reumatism, lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica. Se beau 2 cesti pe zi de ceai, o lingurita de plante de 250 ml apa clocotita.
Dr Schierbaum spune:” cate o ceasca cu ceai de turita-mare pe zi vindeca emfizemul pulmonar, cordul marit, dilatarea stomacului si a intestinelor, bolile renale si vezicale, daca remediul este folosit timp mai indelungat”.
Alifia de turita-mare se recomanda in caz de varice si ulceratii ale gambei.
In bolile hepatice se foloseste un amestec de ceaiuri: 100 g turita-mare, 100 g dragaica si 100 g vinarita. Din acest amestec se ia o lingura de plante care se opareste cu 250 ml apa clocotita, se lasa putin apoi se strecoara. Se bea dimineata, pe stomacul gol, cate o ceasca, si inca 2 cani in cursul zilei, incetul cu incetul.