Psihologii si pediatrii estimeaza ca in jur de 30% dintre copii si adolescenti prezinta tulburari ale somnului. Acest tip de tulburari afecteaza serios atat activitatea zilnica, sanatatea fizica si psihica, precum si activitatea intelectuala.
De aceea, parintii trebuie sa afle care sunt principalele tipuri de tulburari in cazul odihnei nocturne, care sunt cauzele si cum pot fi vindecate.
Unele tulburari ale somnului sunt minore si trecatoare. Copilul doarme prost sau nu poate dormi o noapte, insa in noaptea urmatoare totul revine la normal. In schimb, in momentul in care insomnia devine o problema aproape permanenta si acuta, exista riscul ca atat cauzele, cat si efectele sa fie de natura psihica.
Principalele tulburari ale somnului
Cosmarurile
Cosmarurile pot fi asociate ocazional cu frica, izbucniri in lacrimi, tipete sau miscari bruste. De cele mai multe ori, un copil nu isi va aminti ce a visat in momentul in care se va trezi din somn. Doar in cazul in care cosmarurile sunt persistente si afecteaza activitatile zilnice ale copilului, atunci acesta trebuie prezentat la doctor, nefiind exclus tratamentul medicamentos.
Somnambulism
Aceasta afectiune poate aparea in perioada 8-12 ani si se poate prelungi si la maturitate. Copilul sau adolescentul se ridica in sezut si are ochii deschisi, fara sa fie treaz si constient si spune lucruri ininteligibile.
In cazurile mai avansate, persoana in cauza se deplaseaza prin casa, fara sa fie constienta. Se poate rani prin simplul fapt ca se deplaseaza la intamplare, de aceea trebuie convins sa se intoarca in pat si sa adoarma. In nici un caz nu trebuie trezit.
Insomnia asociata cu anxietate
Aceasta tulburare a somnului apare din cauza evenimentelor de peste zi: probleme, frustrari, intamplari neplacute, temeri, frica nemotivata, obsesii, fobii, traume si altele. Apare in general in cazul copiilor de peste 12 ani si in cazul adolescentilor.
Ameliorarea si vindecarea acestei probleme consta intr-o comunicare permanenta cu copilul, calmare si relaxare inainte de culcare si, in cazurile grave, terapie prin intermediul careia copilul invata sa isi cunoasca mai bine problemele si sa le gaseasca o rezolvare.
Apneea (oprirea respiratiei) in timpul somnului
Desi este mult mai intalnita in cazul adultilor decat in cel al copiilor, aceasta problema poate afecta serios odihna din timpul noptii.
Apneea consta intr-un ansamblu de semne si simptome cauzate de opriri sau diminuari ale fluxului respirator in timpul somnului, anormale ca durata si frecventa.
Sunt incluse afectiuni precum sforaitul, respiratia greoaie, dormitul cu gura deschisa, urmarea fiind de multe ori o somnolenta excesiva pe perioada zilei. Respiratia dificila poate fi ameliorata chirurgical.
Narcolepsia
Narcolepsia reprezinta o boala rara, insa poate fi prezenta si la copii si adolescenti. Consta intr-o senzatie aproape permanenta de somnolenta, slabiciune si lipsa de energie.
Daca observi o predispozitie a copilului tau spre somn, in special in timpul zilei, nu te grabi sa il acuzi de lene sau moleseala. In orice caz, situatia trebuie sa te ingrijoreze in momentul in care constati ca problema se repeta aproape zilnic.
O solutie pentru narcolepsie consta in medicamente pe baza de amphetamine, care reduc nevoia de somn, insa acestea au efecte secundare neplacute, cum ar fi anxietate, nervozitate, hiperactivitate si depresii.
Tulburarea ciclului circadian de somn
Se manifesta prin incapacitatea de a adormi seara (copilul atipeste abia dupa ora 2-4 a.m), iar dimineata se trezeste tarziu, prezentand oboseala si lipsa de energie. Alte simptome asociate mai sunt moleseala pe parcursul zilei, oboseala prelungita, slabiciune fizica si rezultate scazute la scoala.
Tratamentele propuse de medici se bazeaza pe terapia prin lumina (expunerea la lumina puternica pe parcursul zilei), cronoterapie (instaurarea treptata a unui ritm de culcare/ trezire care sa devina ulterior obisnuinta), medicatie temporara pentru facilitarea unui somn profund si odihnitor. Uneori se recomanda si o restructurare a programului copilului prin posibilitatea de a se trezi putin mai tarziu decat de obicei, astfel incat organismul sa aiba timp sa se odihneasca.
Diagnosticare si tratamente
Problemele cu somnul pot fi identificate si diagnosticate fie de medicul pediatru, fie de un psiholog.
Copilul sau adolescentul va raspunde la o serie de intrebari referitoare la obiceiurile legate de somn, ora la care obisuieste sa mearga la culcare, cate ore doarme pe noapte, daca exista si ore de somn pe perioada zilei, cat de repede reuseste sa adoarma, daca are probleme cu atentia pe perioada zilei sau daca are stari de somnolenta la scoala, precum si frecventa cosmarurilor.
Tulburarile de somn sunt asociate in timp cu iritabilitate, lipsa de atentie, nervozitate excesiva, impulsivitate si depresii. De aceea, lipsa unei diagnosticari corecte si a unui tratament adecvat pot duce la agravarea starii deja existente si la aparitia de complicatii.
Un copil se va plange probabil de tulburarile de somn, insa in momentul in care acestea persista, parintele trebuie sa ia masuri. Netratarea corespunzatoare si in timp util poate duce la oboseala cronica, slabiciune fizica, probleme de memorie si invatare, depresii si chiar boli psihice.
Atunci cand observi o lipsa acuta a odihnei in cazul copilului tau, apeleaza la pediatru sau la un psiholog. Este posibil ca tratamentul sa fie chiar unul medicamentos, pentru o inlaturare eficienta a simptomelor.
Sursa: www.stilfeminin.ro