În cazul afecţiunilor rinichilor şi ale căilor urinare sînt foarte indicate frunzele de troscot în diferite amestecuri cu alte plante.
Iată o variantă a unui asemenea amestec: o parte frunze de trosoct, o parte fructe de ienupăr, o parte frunze de merişor, două părţi frunze de splinuţă, două părţi frunze de coada calului. Două linguri din acest amestec se pun în două pahare de apă fierbinte, se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Dimineaţa şi seara, cu 30 de minute înainte de masă, se bea cîte un pahar de infuzie. Tratamentul trebuie să dureze destul de mult, iar la fiecare opt săptămîni trebuie făcute două săptămîni de pauză. Infuzia din acest amestec este foarte recomandată împotriva pietrelor la rinichi.
Iată un alt amestec cu rezultate foarte bune: trei părţi frunze de troscot, trei părţi muguri de mesteacăn, trei părţi flori de siminoc, trei părţi muguri de tuia, patru părţi frunze de strugurii ursului, patru părţi frunze de pătlagină. Două linguri din acest amestec se pun seara într-un litru de apă rece, dimineaţa se pune vasul pe foc şi se fierbe 10 minute, se lasă să se răcească, apoi se strecoară; se bea cîte un pahar de decoct călduţ de 5 ori/zi, împotriva pietrelor la rinichi.
Se amestecă frunze de troscot, mătase de porumb, teci de fasole, frunze de strugurii ursului, în părţi egale; 3 linguri din acest amestec se pun în termos şi peste ele se toarnă 2 pahare de apă fierbinte; se infuzează o oră. Se bea toată infuzia pe parcursul unei zile, în cazul pietrelor la fiere şi la vezica urinară.
Se amestecă o parte frunze de troscot, o parte frunze de merişor, o parte frunze de urzică, trei părţi sunătoare; patru linguri din amestecul de plante se pun în 750 ml de apă fierbinte, se lasă la infuzat două ore într-un loc călduros, apoi se strecoară. Se bea cîte un pahar de 3 ori/zi, cu 30 de minute înainte de masă, în cazul pietrelor la rinichi; la fiecare 8 săptămîni de tratament trebuie făcute 2 săptămîni pauză.