Traista ciobanului este o planta medicinala foarte raspandita la noi. Din pacate este foarte putin cunoscuta actiunea sa terapeutica.
Ceaiul de traista-ciobanului, din care se consuma zilnic 2-3 cesti, se intrebuinteaza cu mare succes in toate tipurile de hemoragii, nazale, intestinale, stomacale si in metroragii. In cazul ranilor sangerande, la care sangele nu vrea sa se opreasca, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic uimitor.
In cazul menstruatiilor abundente se beau, timp de 8-10 zile inainte de venirea ciclului, zilnic 2 cesti de ceai, dintr-o lingurita cu varf de planta la cana. Acest ceai serveste si la reglarea ciclului, dar si in timpul menopauzei este un ajutor de nadejde pentru femei.
Traista ciobanului regleaza si circulatia sangelui, fiind indicata in special atat in hipertensiune cat si in hipotensiune arteriala. Ceaiul se prepara oparind planta, o lingurita cu varf de planta la cana de ceai. Se beau 2 cesti pe zi pana la normalizarea tensiunii.
Aceasta planta medicinala este foarte apreciata la toate bolile musculare externe. In caz de atrofie musculara se recomanda frectionarea locului respectiv, de cateva ori pe zi, cu tinctura de traista ciobanului, si, intern, 4 cesti cu ceai de cretisoara. Acest tratament poate fi aplicat si in caz de hernie inghinala.
In cazul bolilor grave cele mai bune rezultate se obtin din plante proaspete.
Tinctura se poate prepara si in casa, din plante verzi, tocate si puse la macerat intr-o sticla cu alcool(rachiu), timp de 14 zile, la cald.