Concertul de gala desfaşurat sub egida „ELITE ART CLUB UNESCO – PROMS of Delight” este prilejuit de aniversarea a 100 de ani de la nasterea uneia dintre cele mai importante figuri ale Operetei in Romania – maestrul Ion Dacian.
Concertul are loc la exact 100 de ani de la nasterea lui Ion Dacian, in data de 11 octombrie 2011, la ora 19.00 si va include un recital extraordinar susținut de trei dintre cei mai apreciati tenori ai momentului: Florin Budnaru, Cristian Mogosan si Lucian Corchis, cu participarea speciala a sopranei Anda Pop si sub bagheta dirijorului Constantin Grigore.
Concertul marca „PROMS of Delight” este conceput dupa modelul „Last Night of the PROMS”, un concert care are loc in fiecare an, in ultima seara a celui mai mare festival muzical din lume, BBC PROMS, de la Londra. Programul galei a fost realizat astfel incat sa poata fi apreciat nu numai de catre fidelii cunoscatori ai artei lirice, ci mai cu seama de publicul larg.
Proiectele concertelor cu mai multi tenori solisti au devenit deja un concept pe care multi producatori se intrec sa-l realizeze in formule şi programe cat mai variate. Marea provocare vine insa din faptul ca orice asemenea productie este comparata cu cea realizata in 7 iulie 1990 de Tibor Rudas – managerul lui Luciano Pavarotti – un spectacol prezentat in aer liber la Terme di Caracalla, la Roma, cu ocazia deschiderii Campionatului Mondial de Fotbal – eveniment considerat una dintre cele mai mari productii contemporane din domeniul muzicii clasice. La acel concert au participat doua ansambluri orchestrale insumand 150 de persoane (Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino şi Orchestra del Teatro dell’Opera di Roma), realizand o atmosfera sonora grandioasa pentru acompaniamentul celor mai mari tenori ai lumii la acel moment: Luciano Pavarotti, Jose Careras si Placido Domingo. Evenimentul a fost considerat de o asemenea importanta incat, pentru a oferi cele mai bune conditii de imprimare, au fost luate masuri de redirectionare a traficului aerian de deasupra Romei in perioada concertului, un fapt unic pana in prezent.
Momentele solistice care vor fi interpretate in acest concert de Orchestra Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” sunt reproduse dupa partiturile originale ale concertului din 1990 de la Roma.
Tenorul Ion Dacian, una dintre cele mai proeminente figuri ale Operetei romaneşti, s-a nascut la 11 octombrie 1911 in Saschiz, jud. Mureş şi a absolvit studiile muzicale la Conservatorul din Cluj. Ion Dacian a debutat pe scena Operei Romane din capitala Ardealului, interpretand un vast repertoriu de la „Flautul fermecat”, „Traviata”, „Martha”, „Barbierul din Sevilla”, „Manon” pana la „Tannhäuser” şi „Evgheni Oneghin”, dar şi intregul repertoriu clasic de opereta. A poposit apoi la Teatrul Alhambra din Bucureşti (1939) şi apoi la Teatrul de Stat de Opereta, unde a fost prim-solist, regizor şi director (1950-1972). A intreprins turnee artistice in Egipt, Polonia, URSS, Germania, Liban, Turcia, Belgia, Olanda, Italia, Israel, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, cantand atat opereta, cat şi opera.
Intr-un interviu acordat aproape de sfarşitul carierei lirice (1969), marturisea: „Am interpretat 57 de roluri de opereta şi 9 roluri de opera. S-au adunat pana acum (trei decenii – n.n.) cam 5.000 de spectacole, la care se adauga şi cele 120 de concerte cu diverse Filarmonici, in tara şi in strainatate”.
Succesele cele mai rasunatoare le-a cunoscut in premierele romaneşti: „N-a fost nunta mai frumoasa” (1951), „Ana Lugojana” (1951), „Lasati-ma sa cant” (1954, peste 250 de reprezentatii!), „Plutaşul de pe Bistrita” (1956), „Lysistrata” (1960), „Anton Pann” (1963), „Targul de fete” (1964), „Soarele Londrei” (1970), dobandind titlul de Artist al Poporului.
S-a stins pe 8 decembrie 1981, exact in aceeaşi luna de Craciun (1928) in care a plecat şi Leonard, Printul Operetei. (Viorel Cosma)
TNO „ION DACIAN” este o institutie publica de cultura finantata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National
www.opereta.ro