ÃŽn această perioadă, utilizatorii tratamentelor naturale îşi pot pregăti singuri un leac simplu ÅŸi eficient – tinctura de urzici. O sticlă cu gîtul larg se umple cu frunze de urzici proaspete, bine spălate ÅŸi se completează cu alcool alimentar sau cu Å£uică de calitate pînă cînd urzicile sînt acoperite de lichid.
Se lasă la macerat 10-14 zile, pînă cînd lichidul devine maroniu-verde, iar frunzele din sticlă şi-au pierdut culoarea iniţială.
Tinctura se poate utiliza după spălarea şi uscarea părului în scopul combaterii mătreţii. Poate fi diluată cu apă distilată şi folosită ca tonic pentru tenul gras sau se poate folosi în locul spirtului medicinal la curăţarea plăgilor.
Cu excepţia persoanelor care nu au voie să consume alcool, remediul poate fi utilizat ca remineralizant şi adjuvant în tratarea bolilor gastrice şi hepatice. În ceaiul recomandat pentru astfel de afecţiuni se amestecă, o dată pe zi, cîte 30 picături de tinctură de urzici. Administrată înainte de masă, tinctura de urzici stimulează digestia.
Pe lîngă acţiunile vitaminizante, hemostatice şi hipoglicemiante, urzica are şi calitatea terapeutică de a elimina acidul uric din organism, fiind recomandată pentru tratamentul gutei. Pentru aceasta, se poate utiliza tinctura (30 picături/zi) sau se poate face infuzie dintr-o lingură frunze proaspete la 250 ml apă clocotită şi se consumă 3 ceaiuri/zi.