Stiri

Terapia cu sucuri naturale

Există din ce în ce mai multe argumente că fructele şi legumele proaspete nu sînt numai alimente, ci şi adevărate remedii naturale care ne ajută la păstrarea sau redobîndirea sănătăţii organismului.

Nectarul din fructe este un tonic natural care oferă o digestie sigură şi necostisitoare, susţine sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte procesul de eliminare a toxinelor. Sucurile proaspete s-au dovedit a fi o armă împotriva bolilor, ele grăbind procesul de vindecare al infecţiilor şi al ulcerului. Cînd sînt folosite împreuna cu alte metode naturale precum plante medicinale, homeopatie si terapie nutriţională, sucurile naturale din fructe şi legume pot să dea cantitatea optimă de nutrienţi necesară pentru vindecarea sistemului imunitar.

Terapia cu sucuri naturale este de cinci mii de ani componentă a tradiÅ£iei ayurveda – o medicină tradiÅ£ională din India. Aceasta deÅ£ine reÅ£ete speciale de sucuri folosite ca să fortifice Å£esuturile corpului omenesc. Medicii ayurvedici consideră că stresul, dezechilibrele emoÅ£ionale ÅŸi digestia săracă pot să blocheze procesul natural al organismului de absorbÅ£ie a nutrienÅ£ilor rezultînd astfel subnutriÅ£ia (deficit alimentar) ÅŸi risc de îmbolnăvire. S-au obÅ£inut rezultate excelente în cazuri de anemie, constipaÅ£ie ÅŸi artrită prin recomandarea unor sucuri care să întărească Å£esuturile slabe.

Sucurile au nevoie de mai puţină energie pentru digestie

Sucurile ÅŸi legumele sînt folosite terapeutic ÅŸi doctorii care recomandă remedii naturale au tratat pacienÅ£ii în acest fel. Steven Bailey, doctor la spitalul clinic din Portland, Oregon a testat un suc natural pe pacienÅ£i bolnavi de artrită, cancer ÅŸi SIDA. Pe timpul tratamentului, pacienÅ£ii săi nu au consumat mîncare solidă ÅŸi în fiecare zi se mărea porÅ£ia zilnică de legume proaspete si sucuri de fructe. “Sucurile naturale măresc capacitatea naturală de vindecare a corpului”, explică doctorul Bailey. “Aceste sucuri furnizează hrana optima fără prea multă energie consumată pe digestie ÅŸi nu staÅ£i ÅŸase ore ca să digeraÅ£i ca în cazul mîncărurilor bogate în proteine ÅŸi grăsimi, corpul are mai multă energie pentru întărirea imunităţii”.

Ajutor în depistarea unor “sensibilităţi” alimentare

Sucurile ajută la descoperirea sensibilităţilor legate de mîncare, un factor major în problemele legate de sistemul imunitar ca artrita, astmul ÅŸi sindromul oboselii cronice. Prin introducerea graduală a mîncării solide, mulÅ£i pacienÅ£i au observat că simptomele bolilor de care sufereau s-au înrăutăţit după ce au mîncat anumite tipuri de mîncare. “Majoritatea pacienÅ£ilor nu realizează că au sensibilităţi legate de anumite tipuri de mîncare pînă cînd încep să facă o cură cu suc natural. ÃŽn timpul curei se simt îmbunătăţiri, iar cînd se întorc la vechea dietă simt că se îmbolnăvesc din nou”, declară doctorul.

În timp ce mulţi oameni au beneficiat de remediile sucurilor naturale, nu toţi pot să urmeze astfel de tratamente. O afecţiune nedepistată, precum diabetul sau hipoglicemia, poate, fără tratament medical, să se înrăutăţească din cauza tratamentului cu sucuri naturale. Din această cauză, înainte de începerea unei cure este bine ca fiecare să-şi facă analizele medicale.

Pentru cei care nu pot să ţină curele cu sucuri, o alternativă este dieta de detoxifiere care are aceleaşi calităţi ca şi sucurile naturale. Pentru cîteva zile, pacienţii din experiment au mîncat fructe şi legume nepreparate termic, suplimentate cu sucuri proaspete; sucul de sfeclă este folositor pentru stimularea activităţii ficatului. Această cură a eliminat toxinele din corp cauzate de mîncarea proastă şi de folosinţa îndelungată a antibioticelor.

Cea mai la îndemînă formă de medicină preventivă

Sucurile nu sînt folosite doar pentru tratamentul bolilor, ci sînt şi o formă ieftină şi la îndemînă de medicină preventivă. Studiile arată că dietele bogate în fructe şi legume scad riscul bolilor degenerative cronice, incluzînd cancer, diabet şi boli de inimă. Cu toate cercetările, promovările dietelor sănătoase, recomandările medicilor de a mînca mai multe fructe şi legume, mulţi oameni încă nu au înţeles importanţa acestor mesaje. Un studiu a arătat ca doar un sfert din populaţia globului mănîncă două, trei fructe sau legume pe zi.

Cîteva pahare de suc proaspăt în fiecare zi sînt o creÅŸtere considerabilă de nutrienÅ£i în mîncarea zilnică. “Nu sînt mulÅ£i oameni care reuÅŸesc să mănînce un kilogram de morcovi pe zi. Dar oricine poate să adauge în programul zilnic trei litri de suc natural”, spune un nutriÅ£ionist din Kirkland, Washington. Sucul de morcovi are o concentraÅ£ie de zece ori mai mare de vitamina A ÅŸi vitamina C decît bananele.

Absenţa fibrelor vegetale din suc suplinită prin aport de cereale

Singura problemă a sucurilor, spre deosebire de fructele ÅŸi legumele proaspete, este că nu pot să furnizeze fibre, cele 20-25 g de care au nevoie adulÅ£ii. Trei litri de suc de morcovi conÅ£in 2 g de fibre în comparaÅ£ie cu cele 14 g dintr-o farfurie cu cartofi. Fibrele sînt necesare pentru o digestie sanătoasă ÅŸi pot sa prevină diverse tipuri de cancer. NutriÅ£ioniÅŸtii spun că sucurile naturale nu sînt un substitut pentru dietele bogate în fibre ÅŸi cereale. Ei spun că fructele si legumele au atîtea proprietăţi terapeutice încît cercetările ÅŸtiinÅ£ifice sînt de abia la început. Åžtim multe despre vitamine ÅŸi minerale, dar sînt ÅŸi alte substanÅ£e în compoziÅ£ia fructelor ÅŸi legumelor care încă nu au fost studiate. Cunoscute sub numele general de anutrienÅ£i, aceste substanÅ£e includ pigmenÅ£ii care dau culoarea plantelor ÅŸi enzimele – substanÅ£e produse în plante care ajută oamenii să digere uÅŸor fructele si legumele.

Beta-caroten, flavonoide ÅŸi enzime

Cei mai cunoscuţi pigmenţi sînt cei ai morcovilor, care sînt responsabili pentru culoare. Cercetătorii au identificat mai mult de 400 de caroteni, unul dintre cei mai cunoscuţi de oameni fiind beta-carotenul, foarte bogat în vitamina A. Studiile arată că beta-carotenul are proprietăţi anti-cancerigene şi poate să anuleze condiţiile de apariţie a cancerului, cum ar fi leukoplakia, o creştere anormală de celule care duce la cancer de gură (sînt expuse persoanele care fumează). Studii suplimentare arată că toţi carotenii au proprietăţi anti-cancerigene.

Un alt grup de pigmenţi cu proprietăţi vindecătoare sînt flavnoidele care se găsesc în legume, fructe şi ceai. Flavnoidele dau nuanţă florilor şi fructelor. Oamenii de ştiinţă au început să cerceteze importanţa acestor pigmenţi pentru sănătate.

Fructele şi legumele proaspete sînt bogate în enzime, substanţe care se produc în ţesuturile tulpinei şi anulează reacţii chimice cauzate de indigestie. Anulăm acţiunea acestor enzime prin consumarea de alimente rafinate şi ultraprocesate. Organismul trebuie să se descurce singur la digerare şi ajunge să lucreze greu. Nu aşa a fost creată digestia organismului.

Cîteva sfaturi

Pentru o cură terapeutică, nu sînt recomandate sucurile “naturale” supermarket-uri. Sucurile procesate în fabrici nu seamănă nici nutriÅ£ional ÅŸi nici estetic cu cele stoarse manual.

Sucurile proaspete şi cele prefabricate pornesc egale pe piaţă, dar toate magazinele vînd sucuri pasteurizate, proces ce implică încălzirea sucului la o temperatură ridicată pentru a mări durata valabilităţii. Pasteurizarea, chiar dacă este necesară pentru a preveni risipa, distruge multe din vitaminele şi enzimele fragile ale sucului. Chiar dacă sucurile pasteurizate sînt mai bune decît cola, cafeaua sau alcoolul, nu prea au valoare terapeutică.

De asemenea, foarte importantă este şi alegerea fructelor şi legumelor din care se stoarce sucul. Prin alegerea unei versiuni organice a fructelor şi legumelor reduceţi expunerea la pesticide. Cumpăraţi doar fructe şi legume crescute în ţară. Cercetaţi pieţele şi alegeţi singuri.

Pentru beneficiu maxim, beţi sucurile imediat după ce le faceţi, cam pînă într-o jumătate de oră. Sucurile puse în frigider îşi pierd valoarea nutriţională repede. Imediat ce fructele sau legumele sînt stoarse, enzimele naturale din suc încep să elimine ceilalţi nutrienţi. Pentru că legumele conţin mai multe enzime decît fructele, nutrienţii lor se epuizează mai repede. O dată ce sucul de legume începe să se îngroaşe, tot ce mai rămîne din el sînt apă, minerale şi calorii.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *