Părinţii care aduc acasă presiunea de la locul de muncă riscă să afecteze foarte grav performanţele şcolare ale copiilor, potrivit unui studiu recent.
Cercetarea, realizată de un grup de specialişti din Finlanda, a evidenţiat că, de cele mai multe ori, mamele şi taţii nemulţumiţi de succesul lor în carieră permit ca aceste sentimente de deziluzie să treacă pragul casei, notează Daily Mail. Din acest motiv, copiii lor sunt foarte predipuşi să-şi piardă interesul pentru şcoală. Ei încep să nu mai ţină pasul cu ceilalţi colegi, devin cinici în legătură cu valoarea educaţiei şi a examenelor şi pot experimenta o senzaţie de epuizare fizică şi psihică, asociată adesea cu stresul. Iar această problemă riscă să fie intensificată de recesiunea economică.
Cercetătorii, din cadrul departamentului educaţional al Academiei Finlandei, au chestionat aproximativ 500 de adolescenţi cu privire la simptomele stresului pe care le-au resimţit, printre care se află oboseala generală, senzaţia că rezultatele lor şcolare nu sunt deloc bune şi cinismul referitor la valoarea educaţiei. Părinţilor le-au fost adresate întrebări similare, dar care făceau referire la anxietatea de la locul de muncă. Concluzia specialiştilor a fost aceea că părinţii care se simţeau istoviţi fizic şi emoţional aveau o probabilitate mai mare de a avea copii cu aceeaşi soartă la învăţătură.
S-a observat că taţii transmit cu mai multă uşurinţă presiunea negativă asupra băieţilor, iar mamele asupra fetelor.
„Părintele de acelaÅŸi sex este un model pentru copii chiar ÅŸi atunci când este vorba despre senzaÅ£ia de epuizare generală ÅŸi de pierde a interesului pentru orice activitate. ÃŽn plus, cu cât o familie se confruntă cu dificultăţi financiare mai mari, cu atât senzaÅ£ia este mai pregnantăâ€, a precizat profesorul Katariina Salmela-Aro.
Rezultatele studiului au fost publicate în „European Journal of Developmental Psychologyâ€.