Vineri 16 ianuarie orele 19:00 la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina va avea loc un recital de exceptie. Pentru ca Suceava il omagiaza pe Eminescu, cadoul Asociatiei Joseph Schmidt in parteneriat cu Complexul Muzeal Bucovina si Consiliul Judetean Suceava pentru publicul sucevean este o rememorare a muzicii cantata in saloanele bucurestene din perioada de sfarsit a secolului al XIX-lea si inceput de secol XX, prin intermediul unei voci de rezonanta, mezzosoprana Oana Andra, solista a Operei Nationale din Bucuresti, acompaniata de pianistul Alexandru Petrovici.
Protagonistii recitalului “Spitalul amorului” vor interpreta o selectie de arii si romante nationale transpusa intr-o cheie melodica rafinata si spectaculoasa. Introdusi deja in atmosfera de epoca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, vom avea parte si de cantecele populare culese de Anton Pann. Mezzosoprana Oana Andra a inclus in repertoriu piese de Carol Decker, G. Carlson, G. Cavadia, dar si un sfasietor “Revedere”..
Conceptia si productia recitalului, realizat dupa o idee a regizorului Alexandru Tocilescu, apartin agentiei Promotion Company din Bucuresti, miscarea scenica fiind semnata de Mihaela Tiganus, fosta prim solista a Operei Nationale Bucuresti, cu o experienta de peste zece ani in cadrul unor renumite academii din Paris. Citam din cronica muzicologului Costin Popa, in urma premierei de la Bucuresti: “Parfumul vechiului Bucuresti, al vechilor tinuturi carpatine… a revenit intr-o zi de martie a anului 2008, cu tot farmecul ce-l inconjoara, prin vocea mezzosopranei Oana Andra, prin pianistica lui Alexandru Petrovici, in foyerele primei scene lirice a tarii. Savoarea buchetului de arii si romante nationale a fost seducatoare: clipe de atmosfera de epoca, vraja de sentimente diverse, eleganta de salon si, nu in ultimul rand, fascinatia iubirii fierbinti. Intr-un recital surprinzator, ca tematica, o premiera chiar. Oana Andra si-a condus glasul cu timbralitate profund rezonanta intr-o varietate de bine cumpanite atitudini, zugravind cu finete de expresie insiruirea inedita de tablouri. Oana Andra, alaturi de Alexandru Petrovici au reusit sa dea o noua stralucire vechilor romante romanesti, adaugand unicitatea interpretarii. Cu siguranta, dupa aceasta incursiune prin Bucurestiul de altadata, vom fi nostalgici si ne vom trezi ca ne dorim sa fi trait in acele vremuri.”
Mezzo-soprana Oana Andra face parte din categoria “romani celebri in strainatate, necunoscuti in Romania”. Cu o cariera solid construita pe baza talentului innascut si a efortului sustinut, Oana Andra a obtinut 15 premii pana acum si aprecierea multor nume sonore ale marilor scene ale operei din lumea intreaga.
Oana Andra este singura mezzosoprana din tara care a studiat tehnica si stilul de interpretare rossiniene, direct de la sursa, la Accademia Rossiniana din Pesaro (orasul natal al lui Rossini), cu maestrul Alberto Zedda, cel mai mare specialist in Rossini al zilelor noastre, care a ingrijit editia Ricordi cu operele rossiniene (incluzand si “La Cenerentola”). Aceasta ocazie deosebita i-a fost oferita de soprana Mariana Nicolesco, a carei prima discipola a fost, imediat dupa reantoarcerea acesteia in tara si care a apreciat vocea deosebita a Oanei Andra si tehnica ei, rar intalnita, de a executa perfect coloraturile rossiniene, legato si intr-un tempo deosebit de rapid. Maestrul Alberto Zedda a pretuit calitatile interpretative ale Oanei Andra, invitand-o sa colaboreze cu domnia sa in trei productii de opera din festivaluri Rossini din lume.
Recitalul se desfasoara sub Inaltul Patronaj Al Altetei Sale Regale Printul Paul Al Romaniei.