Sanatate

Tu te speli corect pe dinți?

“Trebuie să mă spăl pe dinți!”, ne spunem nemulțumiți în fiecare dimineață. Astfel, periajul dinților este pentru mulți dintre noi un obicei greoi căruia nu ii oferim importanța necesară. Cu toate acestea, dacă ritualul nostru de îngrijire a danturii nu este corect, sănătatea generală ne este expusă unor riscuri mari, cu efecte negative pe o perioadă lungă de timp.

Așadar, care sunt cele 10 greșeli frecvente în periajul dentar?

1. Alegerea și utlizarea unei periuțe de dinți nepotrivită

Tips and tricks pentru găsirea periuței perfecte: forma acesteia și felul în care se potrivește în mâna ta, ar trebui să fie la fel de ușor de mânuit ca o furculiță, este important să aibă mărimea potrivită (dacă vă străduiți să deschideți gura foarte larg în timpul periajului, este un semn că periuța este prea mare și că trebuie să alegeți o dimensiune confortabila vouă).

2. Alegerea unei periuțe cu peri necorespunzători

Unele periuțe au peri înclinați, altele au peri drepți, ambele dovedindu-și eficiența. Trebuie să țineți cont, totuși, că perii prea aspri pot afecta gingiile, iar medicii stomatologi recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi. Aceștia trebuie să fie destul de rezistenți încât să elimine placa bacteriană, însă nu foarte duri pentru a nu afecta structurile moi ale danturii.

3. Spălatul pe dinți de prea multe ori pe zi sau deloc

Medicul stomatolog ne recomandă să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), ținând cont de ritmul alert în care ne desfășurăm activitatea cotidiană. Cu toate astea, idealul ar fi să ne spălăm pe dinți de 3 ori pe zi și gata! Depășirea acestui număr poate deveni o problemă. Periajul excesiv poate conduce la iritarea rădăcinilor dinților și a gingiilor și, mai mult, chiar la erodarea smalțului.

4.  Periajul dentar prea lung sau prea scurt ca și durată

Dacă în privința frecvenței ne-am lămurit, este la fel de important să știm că trebuie să dedicăm fiecărui periaj în parte 2-3 minute, în medie. Pentru că mulți dintre noi nu avem răbdare să acordăm două minute pentru fiecare periaj, specialiștii recomandă să împărțim suprafața dentară în 4 și să dedicăm câte 30 de secunde curățării fiecăreia.

5. Periajul incorect

Ne periem dinții de 2 ori pe zi șoi avem grijă să acordăm câte 2 minute curățării acestora. Știm, însă, cum să ne spălăm corect pe dinți? Majoritatea oamenilor execută mișcări orizontale pe linia gingiei care pot pot provoca iritații.

Tips&tricks pentru un periaj corect: Așezați periuța la baza gingiei într-un unghi de 45 de grade și faceți mișcări scurte. Periați dinții de sus în jos, mișcările trebuie să fie numai verticale, nu și orizontale! Nu uitați! Asigurați-vă că periați dinții pe toate suprafețele, în exterior, în interior, dar și pe suprafața de masticație. De asemenea, este foarte important să folosim periuța de dinți și pentru curățarea limbii, pentru eliminarea totală a bacteriilor.

6. Începerea periajului cu aceeași suprafață

Multe persone încep periajul pe aceeași suprafață de fiecare data! Acest lucru transformă periajul în ceva anost și plictisitor, astfel încât lăsăm zone dentare necurățate.  Alternarea suprafețelor dentare reprezintă o soluție pentru efectuarea unui periaj corect și păstrarea sănătății orale.

7. Omiterea suprafeței interioare a dinților

Curățarea plăcii bacteriene pe care nu o vedeți, este la fel de importantă ca și în cazul suprafeței exterioare a dinților. În cele mai multe cazuri, zona interioară a dinților de jos este cel mai des ignorată, iar acest lucru poate afecta sănătatea danturii.

8. Omiterea clătirii periuței de dinți

Bacteriile se pot dezvolta pe o periuță care nu este clătită după folosire. Astfel, la următorul periaj, bacteriile se vor reinstala, iar igienizarea nu va mai avea efectele scontate. Asigurați-vă că, după fiecare periaj, clătiți periuța și o păstrați într-un mediu igienic.

9. Nu uscăm periuța după folosire

O periuță care nu este păstrată în condiții optime, în care să fie permisă uscarea perilor, poate cultiva bacterii.

De aceea, înainte de a acoperi capătul periuței cu un capac, este important să agitați periuța după clătire pentru a reduce cât mai mult din umezeala existent după periaj.

10. Schimbarea periuței la intervale mari de timp

Specialiștii ne recomandă să ne schimbăm periuța o dată la trei luni. Dacă observați că perii sunt deformați sau uzați, este cazul să luați în considerare achiziționarea unei periuțe noi!

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar şi în cazul în care este efectuat corect şi regulat, nu este complet eficient în a îndepărta şi depunerile de tartru care se acumulează periodic pe dinţi. De aceea, este necesară intervenţia de curăţare profundă şi de îndepărtare profesională a tartrului, realizată de către medicul dentist la cabinet. Pentru a reduce și a elimina cu success riscul apariției afecțiunilor gingivale, detartrajul și periajul profesional trebuie realizate la un interval de 6 luni.

Apelați la specialiștii DENT ESTET pentru o curățare profesională și mențineți-vă starea de sănătate optima a dinților!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *