LifeStyle

Sorgul, o cultură miracol pentru alimentaţie şi biocarburanţi

Sorgul pare a fi cultura miracol capabilă să producă în zonele semiaride biocarburanţi şi alimente fără impact negativ asupra mediului sau asupra pieţei mondiale alimentare, au explicat cercetătorii care lucrează la un proiect pilot în India.

„Considerăm că sorgul dulce este recolta ideală, pentru că poate produce în acelaşi timp hrană şi etanol”, a indicat într-un comunicat William Dar, director general al Indian Crops Research Institute for Semi Arid Tropics (ICRISAT), un institut internaţional de cercetări în scop caritabil.

Sorgul dulce (Sorgum bicolor) se situează pe al cincilea loc în topul culturilor cerealiere mondiale, după orez, porumb, grâu şi orz.

Planta creşte pe terenuri uscate, tolerează bine căldura, solurile cu salinitate ridicată, calităţi ideale pentru zonele semiaride ale planetei, unde, în general, populaţia este foarte săracă, a indicat Mark Winslow, agronom la ICRISAT.

Planta atinge 2,6 – 4 metri înălÅ£ime ÅŸi are o tijă foarte bogată în zahăr din care, prin distilare, se poate obÅ£ine etanol.

Pentru aceeaşi suprafaţă cultivată, sorgul consumă de două ori mai puţină apă decât porumbul, pentru o valoare nutriţională similară şi de opt ori mai mică decât trestia de zahăr.

Din acest motiv, sorgul cere sisteme mici de irigaţie, fiind şi mai puţin poluant, de vreme ce pompele de apă emit cantităţi mari de dioxid de carbon din cauza carburanţilor.

“Cu puÅ£ină administrare, micii agricultori pot, de exemplu, să-ÅŸi îmbunătăţească veniturile cu 20% faţă de alte culturi din zonele semiaride din India”, a explicat William Dar.

În urma unui parteneriat între firma privată indiană Rusni Distilleries şi aproximativ 791 de agricultori din Andhra Pradesh, India, ICRISAT a ajutat la construirea unei uzine, care funcţionează din 2007, ce produce etanol din sorg dulce.

În India, un galon (3,78 litri) de etanol produs din sorg costă 1,74 dolari, comparabil cu 2,19 dolari pentru trestia de zahăr şi 2,12 dolari pentru porumb, a precizat ICRISAT.

Proiecte dezvoltate pe acelaşi tip de parteneriat sunt în curs în Filipine, Mexic, Mozambic şi Kenya.

Stratele Unite şi Uniunea Europeană sunt, de asemenea, interesate de calităţile de biocarburant ale sorgului.

„Cred că sorgul va deveni una dintre cele două mari culturi tropicale” pentru producerea biocarburanţilor, crescând astfel capacitatea pieţei mondiale, în care cererea este mult mai mare decât oferta, a explicat Winslow.

De această situaţie pot profita ţările sărace, care pot economisi banii cu care importă petrol şi investi astfel în cultura sorgului şi în producţia de etanol, a spus Winslow.

Spre deosebire de porumb, utilizarea sorgului pentru producerea biocarburanţilor are un impact neglijabil asupra pieţei alimentare mondiale, pentru că nu este foarte cerut. Sorgul este în prezent cultivat pe 42 de milioane de hectare, în 99 de ţări, iar SUA este principalul producător.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *