LifeStyle, Sanatate

Smochinele si sanatatea

Smochinele şi sănătatea

Smochinul este cunoscut si apreciat din antichitate, egiptenii apreciindu-l In mod deosebit ca pe un fruct benefic sanatatii.

Dupa cum ne-a spus dna Angela Beju, terapeut naturist, smochinele uscate sunt folosite, in mod deosebit, in perioadele reci ale anului, fiind energizante si emoliente: “Smochinele uscate contin foarte putina apa (aproape de loc), protide, hidrati de carbon, zahar invertit (61 la suta), potasiu (840 mg la suta), sodiu (40 mg la suta), calciu (190 mg la suta), fosfor (105 mg la suta), fier (3,3 mg la suta), vitamine (A, B1, B2, niacina, C).

 
Din punct de vedere energetic, smochinele uscate contin 260 calorii la 100 g. Cu toate aceste elemente, smochinele au proprietati foarte nutritive si digerabile, tonifiante (recomandate sportivilor), laxative, diuretice, pectorale si emoliente. Sunt recomandate copiilor, adolescentilor, convalescentilor, batranilor, sportivilor si femeilor insarcinate. Sunt benefice in cazurile de astenie, iritatii gastrointestinale, constipatie, stari acute febrile, inflamatii urinare si pulmonare, bronsite, laringite, traheite. Extern, sunt recomandate in stomatite, gingivite, abcese dentare, furuncule, plagi atone”.
Smochinele pot fi consumate ca atare sau sub forma de decoct expectorant (2‑3 fructe la o cana cu apa, 2 cani/zi). Se poate prepara si sirop din 500 g smochine la un litru de apa. Se fierbe pe baia de apa pana se reduce la jumatate. Se strecoara si se adauga 250 g miere. Se ia cate o lingurita, de 2-3 ori/zi.Cu sucul laptos al smochinelor verzi se pot combate negii si bataturile. Se fac aplicatii de 3 ori/zi, timp de 5‑6 zile. Pe furuncule, pentru maturare, se pun comprese cu smochine caldute fierte in apa sau lapte.

.

Sursa: www.evenimentul.ro

Smochinele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *