Caracterizat prin apariÅ£ia precoce a unor carii grave, în jurul vîrstei de 3‑4 ani, “sindromul biberonului” – datorat unei folosiri exagerate a biberoanelor îndulcite – este, fără îndoială, ameninÅ£area cea mai periculoasă pentru sănătatea dentară la copilul mic, dar ÅŸi cel mai uÅŸor de combătut.
Sindromul biberonului este o patologie severă care afectează copilul mic încă de la apariţia primilor dinţi şi creează adevărate ravagii în România. La origine, un gest banal, aparent lipsit de importanţă: mamele le dau bebeluşilor să sugă din biberoane îndulcite, chiar lapte şi ceai cu zahăr, pentru a‑i linişti. Or, băuturile dulci sînt bogate în hidraţi de carbon, responsabili direcţi ai producerii de acizi la nivelul plăcii dentare şi, prin urmare, deosebit de cariogeni. Apoi, frecvenţa şi momentul la care i se dă copilului biberonul nu fac decît să amplifice acest proces. În timpul perioadelor de repaus, salivaţia mai redusă nu îşi poate îndeplini rolul anti‑carie într‑un mod tot atît de eficient ca în timpul perioadei de veghe. Astfel, acţiunea produselor cariogene este mult accelerată.
Este indicat ca mamele să elimine biberoanele nocturne, biberonul somnului de după masă sau alte biberoane care i se dau copilului în prize prelungite în momentele de odihnă. Un biberon folosit în mod exagerat poate antrena grave tulburări dentare. Alt obicei nociv este acela în care mama îi dă bebeluÅŸului biberonul de fiecare dată cînd acesta plînge. Copilul se află astfel mai toată ziua cu un lichid îndulcit în gură. Atunci cînd dinÅ£ii sînt “scăldaÅ£i” în permanenţă într‑un mediu favorabil atacurilor acide, răspunzătoare de demineralizarea smalÅ£ului, saliva nu mai reuÅŸeÅŸte să‑şi îndeplinească acÅ£iunea compensatorie. Fazele de demineralizare, generatoare ale fenomenului producerii cariilor sînt mult mai puternice, anulîndu‑le într‑o mare măsură pe cele de remineralizare.
Ca tratament, soluţia ultimă rămîne aparatul dentar, necesar pînă la apariţia dinţilor definitivi, ameninţaţi şi ei cîteodată în acest mediu. În ciuda posibilităţilor de tratare a acestor carii, este totuşi destul de supărător să se ajungă aici, cînd procesul este atît de simplu de prevenit. Cu un minimum de rigoare în alimentaţia copilului mic, cu o igienă corespunzătoare, acestă afecţiune poate fi prevenită cu succes.
Sursa: www.evenimentul.ro