Despre copii

Sigur pe net: Sfaturi pentru parinti

 

  1. Descoperiti impreuna Internetul! Comunicati deschis copiilor avantajele si dezavantajele lui.
    Fiti persoana care il initiaza pe copil in utilizarea calculatorului si a telefonului mobil. Copilul trebuie sa stie ca poate discuta cu parintii despre orice subiect. Aspectele pozitive ale Internetului le depasesc pe cele negative.
  2. Stabiliti impreuna cu copiii reguli de utilizare a calculatorului si telefonului mobil.
    Obtinerea consensului determina o conduita responsabila din partea copiilor. Iata cateva aspecte sensibile asupra carora veti conveni de comun acord:
    – tipurile de site-uri si activitatile permise in familie, precum si cele interzise; 
    – durata zilnica a prezentei copiilor la calculator si pe Internet;
    – reguli privind datele personale (numele membrilor de familie, varsta, numarul de telefon, fotografii, adresa, scoala la care invata copiii, locul dumneavoastra de munca, detalii privind cartile de credit etc.);
    – programele instalate pentru a evita virusarea sau pierderea datelor de pe calculator;
    – comportamentul adoptat fata de persoanele necunoscute din mediul virtual (chat, email, SMS etc.).
  3. Nu restrictionati excesiv si fara justificare accesul la calculator si la Internet! 
    Copilul va fi tentat sa ascunda celor din familie preocuparile legate de Internet.
  4. Asezati calculatorul in camera cea mai accesibila. 
    De exemplu, in camera de zi sau sufragerie, unde puteti urmari site-urile pe care le viziteaza copilul.Sfaturi pentru parinti Evitati pe cat posibil sa va lasati copilul sa navigheze nesupravegheat pe Internet, in intimitatea camerei sale.
  5. Discutati despre riscurile la care se pot expune daca accepta intalniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin email, chat sau telefonul mobil.
    Nu acceptati niciodata sa fie singuri la intalnire. Datele privind identitatea persoanelor necunoscute (nume, sex, varsta etc.) sunt deseori false, in scopul de a patrunde mai usor intr-un grup de copii sau tineri.
  6. Asigurati-va de faptul ca stiti parolele de acces la e-mail-ul copilului dumneavoastra sau paginile web personalizate. 
    Astfel puteti descoperi din timp daca persoane rau intentionate incearca sa intre in contact cu el. In cazul adolescentilor, va recomandam sa procedati cu atentie, ei putand oricand sa schimbe aceste parole sau sa-si creeze noi adrese de email. Nedivulgarea parolei trebuie considerata un act de responsabilitate din partea adolescentului, menit sa asigure acestuia un anumit grad de autonomie. Nu uitati insa sa le reamintiti ca exista riscuri la care se pot expune si ca, in orice situatie dificila se vor gasi, veti fi gata sa-i ajutati.
  7. Incercati sa aflati mai multe despre „prietenii online” ai copiilor, asa cum doriti sa-i stiti si pe cei din lumea reala. 
    Incurajati-i pe copii sa va povesteasca despre acesti prieteni, unde i-au intalnit, ce discuta etc. Inchiderea brusca a calculatorului sau schimbarea rapida a ferestrelor pe monitor pot fi semne ca ei comunica cu persoane cu care nu ar trebui.
  8. Sfaturi pentru parintiAmintiti-le copiilor ca nu tot ceea ce citesc sau vad pe Internet este adevarat. 
    Le puteti propune si alte surse (carti, reviste de specialitate) si incurajati-i sa-si creeze propria opinie cu privire la ceea ce este adevarat sau fals. Astazi, crearea unei pagini web sau postarea de informatii sunt operatiuni simple, la indemana multor persoane (inclusiv copiii). In acest mod, o mare parte din informatii sunt neverificate, existand riscul de a fi eronate. Fotografiile si filmele pot fi modificate pe calculator cu usurinta, prin intermediul unor soft-uri performante, si pot infatisa situatii nereale.
  9. Impartasiti din experienta dumneavoastra si altor parinti. 
    Ingrijorarile cu care va confruntati ar putea gasi o rezolvare prin solutiile pe care alti parinti deja le aplica. Participati la sesiunile de informare organizate in scoli.
  10. Pentru a inlesni navigarea in siguranta pe Internet a copiilor, folositi programe de filtrare specializate sau utilizati filtrele motoarelor de cautare preferate. 
    Invatati copilul sa nu raspunda e-mail-urilor de tip Spam, la mesajele de hartuire cu continut jignitor, agresiv sau obscen. Raportati orice forma de abuz autoritatilor sau pe site-ul www.sigur.info .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *