Despre copii

Sigur pe net: Sfaturi pentru copii

10 reguli pentru o navigare sigura si placuta pe Internet!

Internetul este o lume fantastica, plina de informatii utile si lucruri distractive, la care toti copiii au dreptul. Dar aceasta lume ascunde si pericole ce pot fi evitate daca respecti urmatoarele reguli:

  1. Stabileste împreuna cu parintii tai regulile de folosire a calculatorului si a Internetului. 
    Poti face o lista cu site-urile pe care doresti sa navighezi sau pe care ti le propun parintii si hotarati de comun acord orele cand e cel mai potrivit sa utilizezi Internetul. Calculatorul te poate ajuta sa-ti faci temele sau sa-ti petreci timpul într-un mod placut. Parintii te pot învata cum sa gasesti mai repede informatiile utile, dar si tu le poti arata cat de priceput esti în folosirea calculatorului.
  2. Nu da nici unei persoane întalnite pe Internet informatii personale despre tine sau familia ta.
    Acestea pot fi numele, varsta, numarul de telefon, fotografii, adresa, scoala la care înveti, locul de munca al parintilor etc. Atunci cand aceste persoane necunoscute insista (prin email, pe chat sau telefonul mobil) sa afle cine esti si unde locuiesti, anunta-ti parintii imediat.
  3. Sfaturi pentru copii

  4. Parolele sunt secrete si îti apartin. 
    Ele sunt ca si cheile de la casa pe care nu le dai nimanui, nici macar cunoscutilor. Cu exceptia parintilor! Trebuie sa-i refuzi întotdeauna pe prietenii care îti cer parola, deoarece acestia pot folosi adresa ta de email pentru a trimite mesaje jignitoare altor persoane sau pentru a intra pe site-uri interzise. Daca banuiesti ca parola ti-a fost divulgata, schimb-o imediat, singur sau cu ajutorul parintilor.
  5. Daca vrei sa te întalnesti fata în fata cu persoanele cunoscute pe Internet sau de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil, anunta-ti parintii pentru a te însoti, preferabil într-un loc public.
    Nu accepta niciodata sa mergi singur. Oamenii pot fi foarte diferiti de ceea ce par a fi pe Internet. Nu de putine ori baietii se dau drept fete sau invers, ori varsta declarata nu este cea adevarata. Pentru a evita orice pericol, nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva întalnit pe Internet. Discuta mai întai cu parintii tai acest lucru.
  6. Posteaza cu mare grija fotografii cu tine sau cu familia ta! 
    Atunci cand doresti sa încarci (upload) fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie sa-ti creezi un profil sau cont (cum ar fi, Hi5, My Space etc.), selecteaza fisierele împreuna cu parintii. Învata sa creezi o lista cu persoanele care îti pot vedea profilul. Foloseste camera web numai cand sunt parintii alaturi de tine. Nu uita, fotografiile sau filmulete, odata postate, pot ramane pentru totdeauna pe Internet chiar daca le vei sterge!
  7. Nu tot ceea ce citesti sau vezi pe Internet este adevarat.
    Astazi, multe persoane, inclusiv copiii, pot sa creeze pagini web sau sa posteze texte, fotografii, stiri. În plus, fotografiile si filmele pot fi modificate pe calculator cu usurinta. Pentru a verifica daca ceea ce ai aflat pe Internet este adevarat, cere ajutorul parintilor sau profesorilor tai care îti pot oferi si alte surse de informare. Nu descarca si nu instala programe pirat sau pe care nu le cunosti; ele pot distruge datele de pe calculatorul tau.
  8. Nu raspunde la mesajele care te supara sau care contin cuvinte sau imagini nepotrivite! 
    Pastreaza-le pentru a le arata parintilor, profesorilor sau, în cazuri grave, Politiei. Daca primesti e-mail-uri, fisiere, fotografii sau programe de instalare care ti se par suspecte de la cineva pe care nu-l cunosti si în care nu ai încredere, sterge-le din calculator. Ele pot avea virusi sau programe care îti vor citi toate datele de pe calculatorul tau. Cere ajutorul unei persoane de încredere.
  9. Da dovada de respect, chiar daca nu-i cunosti pe cei cu care comunici. 
    Obligatia ta este de a-i proteja si tu pe altii. Nu trimite imagini jignitoare sau mesaje care ar putea sa le provoace frica sau sa-i puna în pericol.
  10. Cumpararea produselor pe Internet este permisa doar parintilor.
    Ei sunt singurii care au voie sa foloseasca cartile de credit. De aceea, anunta-ti parintii ori de cate ori ti-au fost trimise, pe email sau pe chat, oferte sau cereri de bani.
  11. Poti oricand sa te opresti din navigarea pe Internet sau sa refuzi sa continui discutiile pe chat, daca s-a întamplat ceva care nu ti-a placut, te-a speriat sau, pur si simplu, nu ai înteles. 
    Vorbeste direct parintilor tai sau profesorilor si explica-le ce te-a îngrijorat. Poti scoate oricand din lista de contacte pe cei cu care nu mai vrei sa comunici.

 

www.sigur.info

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *