Organizația Salvați Copiii va organiza, în perioada 13-17 iulie, la Snagov, Școala Europeană de Vară Sigur.info, în cadrul programului Safer Internet. Tema din acest an – Internet of Things – what does the future bring? – îi provoacă pe tinerii participanți să se gândească la viitorul Europei, văzut prin evoluția mijloacelor tehnologice și a internetului.
Evenimentul se bazează pe colaborarea a 40 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani, din 5 țări europene: Republica Moldova, Germania, Cipru, Portugalia și România. Scopul final este un internet mai sigur, iar demersul este sprijinit de către rețeaua europeană Insafe. Mesajele ambasadorilor siguranței online vor fi răspândite atât în școlile și liceele din Europa, cât și la nivelul factorilor de decizie din instituțiile naționale și europene.
Pe parcursul a 5 zile, participanții vor creiona o campanie de conștientizare a copiilor și tinerilor europeni cu privire la pericolele ce se ascund în mediul online. Sub titlul A safer future online, echipa de campanie va concepe propria strategie de promovare, precum și mesajele pe care le vor adresa copiilor și tinerilor europeni pentru a le prezenta care sunt riscurile și mijloacele de protecție din mediul online.
Printre obiectivele școlii se mai numără și pregătirea tinerilor ambasadori în domeniul siguranței online, prezentarea și explicarea practicilor de siguranță online din țările europene, precum și organizarea de activități interactive prin care să înțeleagă și să analizeze conceptul de hate speech, des întâlnit în mediul virtual.
Sesiunile de informare din cadrul școlii vor fi susținute atât de către experții din cadrul Salvați Copiii, cât și de către reprezentanți ai Microsoft, Google și Kaspersky Lab – parteneri ai proiectului Sigur.info – care le vor prezenta participanților noile tendinţe din mediul online, precum şi programe şi website-uri care pot veni în sprijinul unei utilizări plăcute şi sigure a internetului.
„Odată cu evoluția rapidă a noilor tehnologii și a răspândirii internetului în majoritatea comunităților urbane și rurale, avem responsabilitatea să construim un mediu online sigur pentru copiii și tinerii europeni, tot mai mult expuși experiențelor neplăcute și fenomenului de hărțuire pe internet. În cadrul Școlii de Vară îi vom încuraja pe participanți să ne transmită gândurile și ideile lor cu privire la viitorul unei navigării sigure în mediul online.” – a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.
Organizația Salvați Copiii s-a implicat activ în ultimii ani în dezvoltarea programelor de siguranță online prin lansarea unui ghid şcolar specific, sesiuni de training și conștientizare, precum și aplicații cu sfaturi utile. Pe parcursul a șase ani de proiect, mesajele proiectului au ajuns la peste 100.000 de mii de copii și părinți din România.