Din seria de conferinte si dezbateri organizate de Revista Saptamana Financiara pentru studenti si tineri profesionisti, astazi a avut loc seminarul pe teme de administratie publica, “Primarii anului 2008 – Lideri pentru orasele vitoruluiâ€Â.
La dezbatere au luat cuvantul candidatul PSD la Primăria Generală, Cristian Diaconescu, candidatul PDL la Primăria Sectorului 6, Cristian Poteraş, şi candidatul PNL la Primăria Sectorului 2, Dragoş Dincă.
Acestia si-au exprimat opiniiile referitoare la teme precum: protectia mediului, strategiile manageriale din institutiile publice, reteaua de utlitati urbane, fondurile europene, perceptia tinerilor cu privire la o posibila cariera in domeniul administratie publice s.a.
„Nu exista sisteme de motivare a tinerilor ca sa intre sau sa ramana in administratie publica; in general, acest sector reprezinta pentru ei o trambulina pentru sectorul privat. Doar multinationalele preiau anual o treime din tinerii care luceaza in adminstratie†explica Cristian Poteras.
„Pe de alta parte, cei care intra intr-o astfel de institutie ar trebui sa inteleaga ca isi asuma anumite standarde; eu personal, cred in aceia care au o anumita incapatanare: de a veni cu potentiale solutii si proiecte si de a se zbate pentru ca acestea sa fie puse in practica†vine in completare Cristian Diaconescu.
Studentii sustin ca este vorba in primul rand de satisfactia profesionala: „de a-ti vedea proiectele puse in practica†pentru ca in final, sustin ei, nu votam omul, nici macar partidul, votam solutiile si proiectele ce reusesc sa fie implementate.
In completare, liberalul Dragos Dinca a declarat, la rândul său, că „vremea primarilor gospodari a trecut, sau a ramas doar pentru localitati mici, comune si sate†… „pentru orase, cu atat mai mult in Capitala, e nevoie de manageri care sa stie sa evalueze, coordoneze si sa implementeze. Manageri care sa poata raspunda la intrebari precum: ce? cu ce? In cat timp? de ce?â€Âcompleteaza Razvan Murgeanu
In acelasi timp, Cristian Poteras puncteaza ca ‚un aspirant la postul de primar trebuie să fie ‘un bun businessman’, pentru a administra instituÅ£ia pe care o va conduce.
De asemenea, Razvan Murgeanu a semnalat si problema salariilor, unul din motivele pentru care tinerii aleg sectorul privat sau parasesc administratia publica. Concluzia la care au ajuns impreuna participantii a fost aceea ca Guvernul s-ar putea implica mai mult in atragerea si motivarea tinerilor inspre aceasta zona, asa cum se intampla in alte tari europene.
In situatia actuala, nici macar absolventii facultatilor de profil nu sunt foarte interesati sa vina inspre administratia publica, multi dintre studenti punctand ca la noi in tara exista o singura scoala de administratie publica in curs de acreditare la nivel european si departe de scolile internationale de top.
Prin seria de conferinte dedicata studentilor, Saptamana Financiara urmareste sa ii implice activ in problemele economice si sociale, determinandu-i sa genereze intrebari, provocari pentru actualii manageri si chiar potentiale solutii alternative.
www.sfin.ro