O planta medicinala atat de indragita si utilizata in trecut, dar care, din pacate, din nestiinta, in zilele noastre este privita ca o buruiana otravitoare.
Intrebuintarile ei terapeutice sunt multiple, datorate efectelor ei depurative si hematopoetice.
Este folosita cu succes in bolile hepatice grave.
Curata atat sangele cat si ficatul, influenteaza pozitiv metabolismul. De asemeni are rezultate excelente in afectiunile biliare si renale.
Macerata in vin ( 30 g planta si radacina de rostopasca se lasa 2 ore intr-o jumatate de litru de vin alb) inlatura rapid icterul.
Este indicata si in tratarea hemoroizilor, in combaterea intepaturilor si a neplacerilor la urinare, dar si contra “vajaitului” in urechi.
In toate aceste cazuri se beau 2-3 cesti cu ceai (1 lingurita rasa la cana de apa clocotita – nu se fierbe) pe parcursul zilei, cu inghitituri mici. Ceaiul astfel pregatit da rezultate si contra bolilor de cancer la piele, contra bataturilor, verugilor (negilor), si a eczemelor care intarzie sa se vindece. Trateaza chiar si cataracta si petele de pe cornee.
Sucul proaspat de rostopasca ajuta si in cazul dezlipirii de retina. Se obtine strivind frunzele si se unge cu degetul spre coada ochilor, cu ochii inchisi.
Firele de par de pe obraz si cresterea excesiva a parului pe brate si pe picioare la femei indica o tulburare renala. Locurile respective se ung cu suc proaspat de rostopasca, este lasat cateva ore, apoi se spala zona cu un sapun emolient, iar pe pielea uscata se unge cu alifie de galbenele, ulei de musetel sau sunatoare. In afara de aceasta trebuie facuta o cura cu ceai de urzici (min 3-4 cesti/zi), care se prepara dintr-o lingura plina de planta la o cana de apa clocotita.