Excesele expunerii la soare de dragul bronzarii rapide a pielii produc efecte greu de suportat. Pentru evitarea usturimii pielii arse de soare si descuamarii ulterioare pot fi folosite, fara riscuri, trei solutii naturale simple.Cel mai la indemina leac este iaurtul natural sau laptele acru nefiert. Aplicat pe piele imediat ce se remarca inrosirea, chiar inainte ca usturimea sa se manifeste, iaurtul este racoritor si impiedica formarea basicilor dureroase. Se lasa 30 de minute si se indeparteaza cu infuzie de musetel calduta.
Un remediu foarte eficient se poate pregati din petale de trandafir de dulceata sau doar din partea alba a petalelor ramasa de la pregatirea preparatului dulce. O sticla inchisa la culoare se umple pe trei sferturi cu petale, iar deasupra se toarna otet alimentar natural sau otet de mere preparat in casa. Dupa 14 zile de macerare, se amesteca in lichid o lingura de miere si poate fi utilizat de cite ori este nevoie, tamponind locul afectat.
Unul dintre cele mai eficiente leacuri naturale in orice fel de arsuri, inclusiv in cele solare grave, este uleiul de sunatoare. Se face din florile plantei, macerate timp de 10-14 zile in sticla inchisa la culoare, in ulei obtinut prin presare la rece sau ulei de masline. Dupa macerare, uleiul devenit purpuriu se pune in alta sticla cu flori, pentru ca procedeul sa fie repetat de citeva ori. In caz de arsuri solare, se aplica direct pe pielea curata, masind usor. Indeparteaza durerea aproape instantaneu in cazurile usoare, vindeca in 2-3 zile cele mai severe arsuri solare, pielea nu se mai descuameaza, iar aspectul de piele bronzata se pastreaza. Totusi, nu este recomandata utilizarea acestui preparat daca in urmatoarele 48 de ore se doreste o noua expunere la soare, pentru ca toate preparatele din sunatoare sensibilizeaza pielea la razele solare, iar efectul poate fi inversul celui scontat. (Iuliana Popescu)
www.evenimentul.ro
Folositi creme de protectie solara naturale!