Stiri

Pompe de caldura, solutie pentru incalzirea casei

Pompele de caldura reprezinta o solutie oferita de Romstal la echipamentele cu functionare pe combustibil clasic (gaz, combustibil solid sau lichid). Aceste echipamente prezinta avantajul ca sunt total nepoluante, iar costul de exploatare este redus. STIEBEL ELTRON este cel mai important producator mondial de preparatoare instant de apa calda si convectoare electrice. Aceasta companie este acum prezenta pe piata din Romania, in exclusivitate prin ROMSTAL. Cu ajutorul pompelor de caldura STIEBEL ELTRON se poate realiza incalzirea locuintei sau a casei economisind bani si protejand mediul. Cu toate pompele de caldura STIEBEL ELTRON se poate prepara suplimentar apa calda, utilizand accesorii speciale, cum ar fi kiturile de montaj si acumulatoarele de apa calda.

Din punct de vedere al tipului constructiv sunt trei tipuri de pompe de caldura sol – apa, aer-apa si apa-apa, iar preturile variaza destul de mult.

Cele mai utilizate pompe de caldura sunt pompele sol-apa (pompe de caldura care extrag caldura din sol prin intermendiul unei retele de conducte). La utilizarea unei pompe de caldura sol-apa este necesar un teren liber de constructii pentru un colector orizontal. Terenul ar trebui sa fie de 2 sau 3 ori mai mare decat suprafata locuibila care trebuie incalzita.
Pompa de caldura aer-apa este tipul de varianta cel mai usor de montat. Se poate amplasa in casa sau in aer liber, fiind capabila sa extraga pana la -20 °C caldura utila din aerul exterior. Se monteaza usor cu costuri reduse de instalare neocupand mult spatiu. Utilizarea unei pompe de caldura aer-apa este posibila pretutindeni datorita disponibilitatii permanente a aerului.
Pentru pompa de apa trebuie sa existe apa freatica in cantitati suficiente si de o calitate corespunzatoare, luand in considerare o anumita adancime.

Privitor la modul de functionare al unei pompe de caldura, in lumea de specialitate s-au incetatenit urmatoarele denumiri:
Monovalent
Pompa de caldura este singurul generator de caldura din cladire. Acest mod de actionare este adecvat pentru toate incalzirile la temperaturi scazute pana la max. 60 °C temperatura pe tur.
Mono-energetic
Sistemul de incalzire nu mai necesita un supliment energetic. Pompa de caldura aer | apa lucreaza pana la o temperatura exterioara de -20 °C cu aer din exterior. In caz de necesitate,
la temperaturi exterioare foarte scazute, se cupleaza suplimentar incalzirea cu rezistenta electrica.

Bivalent-alternativ
Pompa de caldura furnizeaza intreaga caldura termica pana la o temperatura exterioara determinata (de ex. 0 °C). Daca temperatura scade sub aceasta valoare, pompa de caldura este decuplata si un al doilea generator de caldura preia incalzirea. Acest mod de actionare este posibil la toate sistemele de incalzire care au temperatura pe tur de pana la max. +90 °C.
Bivalent-paralel

Pana la o temperatura exterioara determinata, pompa de caldura produce singura caldura necesara. La temperaturi scazute se cupleaza al doilea generator de caldura. Fata de modul de actionare bivalent alternativ, aportul pompei de caldura la contributia anuala este mai mare aici. Acest mod de actionare este adecvat pentru incalzirea pardoselilor si a radiatoarelor, pana la o temperatura pe tur de max. +60 °C.
Bivalent-partial paralel

Pana la o temperatura exterioara determinata, pompa de caldura produce singura caldura necesara. La temperaturi sub aceasta valoare se cupleaza al doilea generator de caldura. Daca temperatura pe tur nu mai este suficienta pentru pompa de caldura, atunci aceasta se decupleaza. Un al doilea generator termic preia intreaga capacitate de incalzire. Acest mod de actionare este adecvat pentru toate sistemele de incalzire cu temperatura pe tur peste +60 °C.

Pentru a fi eficienta o instalatie de incalzire cu pompa de caldura se vor avea in vedere urmatoarele:
•Casa sa fie foarte bine izolata termic (pierderi de caldura sub 40 W/mc)
•Instalatia de incalzire sa fie prin pardoseala, dimensionata pentru o temperatura tur cat mai redusa (de dorit in jur de + 35 °C)
•Finisajul pardoselii sa fie, daca se poate, din materiale dure (gresie, marmura, alte placi ceramice)
In imaginea de mai jos este prezentata intuitiv configuratia unei astfel de instalatii (dupa STIEBEL ELTRON):
Cateva date tehnice:
Suprafata de teren necesara pentru serpentine: 515 mp
Numar de serpentine: 8
Lungimea fiecarei serpentine: 100 m
Adancime de pozare: 1,2 – 1,5 m
Material serpentine: teava PEID D.25×2,3 mm
Pas serpentine: 60 cm

Evaluare costuri (orientativ):
A.Echipamente: 51.100 RON (TVA inclus)
B.Sistem captare ingropat (lucrari de terasament, materiale, montaj serpentine, refacere teren): 40.000 RON
C.Materiale marunte, instalare, impozite, taxe etc.: 11.000 RON
TOTAL: 102.100 RON

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *