Intre 4 si 12 Aprilie 2009, romanii sunt invitati sa sarbatoreasca Noaptea lui Yuri, eveniment dedicat aniversarii primului zbor al unui om in spatiul cosmic, Yuri Gagarin, precum si primului zbor al unei navete spatiale americane.
Scopul Noptii lui Yuri este de a inspira constiinta publicului in a aprecia rolul spatiului cosmic pentru un viitor mai bun. Anul acesta, Noaptea lui Yuri este afiliata Anului International al Astronomiei care, in Romania, coincide cu 500 de ani de la nasterea lui Conrad Haas, seful pulberariei din Sibiu si inventatorul rachetei in trepte.
Pentru sarbatorirea Noptii lui Yuri nu exista o reteta standard. De la sesiuni de comunicari stiintifice la observatii astronomice pana la petreceri in cluburi, orice manifestare decenta dedicata acestui eveniment se califica. Pana la ora actuala, s-au anuntat petreceri la Timisoara si Cluj-Napoca, unde librariile Carturesti vor gazdui intalniri ale publicului cu specialisti in astronomie si astronautica, urmate de observarea corpurilor ceresti prin telescop, in comuna Bucovat din judetul Timis unde va avea loc o sesiune a cenaclului science-fiction al elevilor, la Turda precum si in judetul Vaslui.
Persoanele care doresc sa organizeze activitati dedicate Noptii lui Yuri in perioada 4-12 aprilie sunt invitate sa se inscrie in prealabil pe site-ul international www.yurisnight.net si sa il contacteze pe coordonatorul national al acestui eveniment, domnul Virgiliu Pop, cercetator la Agentia Spatiala Romana .
In anii trecuti de la creearea sa, evenimentele organizate sub egida Noptii lui Yuri au variat de la petreceri masive la Los Angeles, San Francisco, Houston si Stockholm, la mesaje din partea astronautilor si cosmonautilor la bordul Statiei Spatiale Internationale, la inchinarea simbolica a unui pahar la statia de cercetare de la Polul Sud. Mass media din intreaga lume – CNN, BBC, MTV, NPR si XM Radio intre altele au acoperit acest eveniment.
Alaturi de Noaptea lui Yuri, Agentia Spatiala Romana este angrenata in mai multe activitati de outreach, printre acestea numarandu-se evenimente din cadrul Anului International al Astronomiei precum si a Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic. Agentia Spatiala Romana invita pe aceasta cale mass media nationala si locala sa ofere un spatiu cat mai amplu evenimentelor dedicate popularizarii spatului cosmic in randul publicului.
Virgiliu Pop, Cercetator Stiintific
Agentia Spatiala Romana
virgiliu.pop@rosa.ro
http://www.rosa.ro