LifeStyle

Parliile – traditii de Sf Ilie

Ajunsi in mijlocul verii, se cuvine a-l aminti si cinsti si pe Sfantul Ilie (sau Santilie), patronul arsitei si al framantarilor norilor.

Razboinic vrednic impotriva raului, Sfantul Ilie poate fi si dusmanul oamenilor, daca ii necinstesc ziua de praznuire (20 iulie), prin focul si grindina ce le poate slobozi asupra recoltelor.

In calendarul apicol, sfantul este si patronul albinelor, iar in cinstea lui stuparii dau mereu mese speciale.
Potrivit traditiei populare, oamenilor nu le este frica de nici o sarbatoare ca de cea a Sfantului Ilie, surugiul lui Dumnezeu. Se spune ca in ziua sa de hram se deschide cerul, iar sfantul apare intr-un car de foc. Ilie a fost un baiat sarac, dar milostiv, si tare aprig la manie. Cand a trecut la cele sfinte, Dumnezeu l-a luat langa el, cu caruta si cai, si i-a dat in putere sapte tunuri, din care se pot slobozi ploaia, seceta, foametea, holera, bolile, moartea si bataliile. Dumnezeu i-a dat tunuri sfantului ca sa trasneasca dupa diavol. De aceea, de ziua lui, cerul e brazdat de fulgere si slobozeste tunete.

Se spune ca de Sfantul Ilie, mortii vin pe la casele
lor. Atunci, femeile dau de pomana mere, faguri de albine si colive facute din graul abia batut din snopi. In ziua sfîntului se reteaza stupii, adica se aduna mierea de albine. Inca mai exista obiceiul ca în ziua retezatului, stuparii sa-si adune neamurile si prietenii si sa le ofere rachiu si miere.

Sarbatoarea era si prilej de obiceiuri prenuptiale. De Santilie, feciorii ciobani coborau de la stane si isi duceau dragutele la joc, in Hora de Santilie. Obiceiul era intalnit mai ales in zonele pastorale, iar fetele care intrau in Hora de Santilie putea fi petite. Cu o zi inainte de hora, ciobanii le daruiau fetelor cate o furca de tors ori o cocuta de cas modelata in tipar, ambele fiind simboluri ale afectiunii.

La Sfantul Ilie incep Parliile, care tin trei zile. Parliile sunt surorile sfantului si arunca foc asupra celor care nu le respecta. Cinstit este si Ilie Palie, fratele sfantului de foc, dar si Palie (sau Foca), despre care se spune ca i-ar fi fost vizitiu si ca merge mereu alaturi de el, in caruta de foc.

In popor se spune ca moartea Sfantului Ilie va aduce urgia apocalipsei. Daca Dracul va reusi sa-i taie capul, sangele sfantului va curge pe Pamant si-l va arde. Dupa purificarea prin foc va aparea o noua generatie de oameni, asemanatori Blajinilor (oamenii primordiali, care traiesc pe Tarîmul Celalalt, dincolo de Apa Sîmbetei). Dintr-o imensa movila funerara vor iesi apoi sufletele tuturor mortilor, întruchipate în oi si capre. Oile îl vor urma pe Dumnezeu în Rai, iar caprele se vor duce în Iad, urmîndu-l pe Diavol.

One Comment

  1. eu fiind unul ditre acei,ce catusi de cat am trecut prin suferinta,80 la suta din ce este scris cred ca este devarat ,multumesc numelui ce il port.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *