Sînt mulÅ£i oameni care, invocînd prudenÅ£a ÅŸi menajarea stomacului, ficatului ori a intestinelor, evită cu obstinaÅ£ie să-ÅŸi condimenteze alimentele cu piper. Or, după cum ne-a spus dl Adrian Florea, specialist în medicină tradiÅ£ională chineză, Mare Maestru al FederaÅ£iei Mondiale de Qigong, neincluderea piperului în alimentaÅ£ie este o mare greÅŸeală: “TradiÅ£ia chineză încadrează piperul alb ÅŸi piperul negru în categoria alimentelor picante, cu energie fierbinte ÅŸi cu influenÅ£e benefice asupra stomacului ÅŸi intestinului gros, producînd o senzaÅ£ie de încălzire în cavitatea abdominală. Medicii antici chinezi au constatat că piperul poate înlătura unele dureri abdominale provocate, de pildă, de răceli, tulburări gastrice, vomă cu lichid incolor (hiperaciditate gastrică), diaree ÅŸi chiar unele intoxicaÅ£ii alimentare”.
Iată cîteva reţete simple şi foarte eficiente cu piper, oferite de dl Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză, Mare Maestru al Federaţiei Mondiale de Qigong.
• Se pun la fiert, în 750 ml de apă, 30 g de ghimber proaspăt, tăiat în feliuţe şi 1 g piper negru; se fierbe pînă ce apa scade la 250 ml. Se bea această cantitate de 3 ori/zi, atunci cînd apare un disconfort gastric însoţit de vomă.
• Adesea, bărbaţii suferă de o eczemă a scrotului, greu de tratat; în aceste cazuri, se dovedeşte foarte eficientă zeama obţinută din fierberea, în 2,1 l de apă, a pulberii obţinute din 10 boabe de piper negru. Se fac spălături de 2 ori/zi.
• O diaree provocată de indigestie poate fi tratată cu succes, administrînd un amestec de 9 g pulbere de glucoză cu 1 g pulbere de piper alb, de 3 ori/zi, timp 1-3 zile.
• Este dovedit că un singur bob de piper negru, ţinut în gură 10-15 minute, poate regla tensiunea arterială, redînd echilibrul între valoarea presiunii diastolice şi cea a presiunii sistolice.
• Iată şi o reţetă mai interesantă: se face o gaură mică în coaja unui ou proaspăt şi se toarnă în interior 7 boabe de piper alb; se acoperă gaura cu făină de grîu şi se înveleşte oul într-o hîrtie umezită, după care se fierbe în abur, pînă se întăreşte. Se curăţă coaja şi se mănîncă oul, cu tot cu piper. Cu două astfel de ouă pe zi, se poate rezolva o nefrită în 10 zile.
Prin tradiţie, spune dl Adrian Florea, chinezii ştiu că atunci cînd au senzaţii de frig este bine să mănînce piper alb şi/sau negru, dar şi atunci cînd vor să elimine mirosul prea puternic de carne sau de peşte. Totuşi, consumul de piper în exces poate fi periculos, mai ales la persoanele cu afecţiuni oftalmologice sau cu iritaţii faringo-laringiene.
Sursa: www.evenimentul.ro