In acest an, Zilele Europene ale Operei vor fi sarbatorite de toate teatrele lirice importante ale continentului in datele de 7 si 8 mai. Evenimentul este coordonat la nivel international de Opera Europa si RESEO, editia din acest reunind 103 companii din 23 de tari europene. Obiectivul manifestarii este acela de a deschide usile teatrelor lirice pentru a permite publicului larg sa descopere specificul operei si universul ascuns in spatele scenei. Anul trecut, peste o suta de mii de vizitatori au trecut portile operelor europene in cadrul manifestarii. Tema aleasa pentru editia 2011 este Urechi tinere (Young Ears), referindu-se att la publicul tnar (copii si adolescenti) – care trebuie sa beneficieze de programe educative special concepute pentru a se apropia de genul liric – ct si la persoane care nu au fost niciodata sau foarte putin la opera, dar care constituie un public potential.
Opera Nationala Bucuresti va participa la aceasta sarbatoare cu o serie de evenimente speciale, deschise iubitorilor de toate vrstele ale operei si ale artei in general. Pentru a facilita accesul unui numar mare de spectatori la Opera, toate evenimentele incluse in acest program sunt concepute in termeni de porti deschise, acest lucru insemnnd acces gratuit in limita locurilor disponibile.
Sambata, 7 mai (11.00) micii spectatori sunt invitati in Foaierul Galben al ONB la cea mai recenta premiera a Studioului Experimental de Opera si Balet Ludovic Spiess: Harap-Alb. Celebra poveste semnata de Ion Creanga va prinde viata sub forma unui spectacol de balet pentru copii, in regia si coregrafia Mariei Popa. Scenografia a fost realizata de Andreea Koch, iar colajul muzical a fost alcatuit de Maria Popa si Alexandru Istrate din lucrarile unor compozitori romni precum George Enescu, Martian Negrea si Paul Constantinescu. Din distributie fac parte Alexandru Negru, Octavian Stefanescu, Luminita Dinca, Cristina Osiceanu, Marian Horhota, Adina Manda, Iulian Glita, Radu Andrei Udoriu, Nicolas Daniel Bohor, David Mannara, Sorin Mihai, Tudor Moldoveanu, Mircea Craciun, Alexandru Polihron, Oana Nicolescu, Monica Iamandi, Andreea Mihai, Alina Stanciu, Florin Iancu, spectacolul fiind realizat cu participarea elevilor Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucuresti.
Sambata seara, la ora 19.00, iubitorii de opera sunt asteptati la Alcina, spectacol realizat in coproductie de Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si Universitatea Nationala de Arte Bucuresti. Opera semnata de Georg Friedrich Hndel are la baza un libret inspirat de poemul epic Orlando furioso, creatie a poetului italian renascentist Ludovico Ariosto.
Isi vor da concursul Orchestra de Barockeri a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti (concert maestru: Mihail Ghiga, clavecin: Verona Maier, lauta: Olivia Iancu) si studenti ai aceleasi institutii de invatamnt, care urmeaza in prezent cursuri de specialitate la nivel de licenta si masterat: Rodica Vica, Emanuela Pascu, Adina Bajenica Secobeanu, Veronica Anusca, Iustinian Zetea, Nicolae Simonov, Ana Cebotari.
Tinerele talente vor evolua sub bagheta dirijorului Adrian Buciu. Regia este semnata de Anda Tabacaru Hogea, scenografia a fost conceputa de Anca Albani, iar miscarea scenica a fost realizata de Monica Mihaescu. Pregatirea muzicala a productiei fost asigurata de Mihail Virtosu si Alexandru Geamana.
Duminica, 8 mai este din nou rndul micilor spectatori sa treaca portile Operei Nationale Bucuresti. La ora 11.00, in Foaierul Galben al ONB, va avea loc o prezentare interactiva pe tema De ce iubim opera?, activitate adresata copiilor de vrsta gimnaziului (clasele V-VIII). Intlnirea va fi moderata de dirijorul ONB Vlad Conta, cu participarea mezzo-sopranei ONB Oana Andra. Cei doi artisti ii vor conduce pe copii prin lumea operei, printre temele atinse in cadrul discutiei numarndu-se: caracteristicile spectacolului de opera in comparatie cu alte forme de spectacol, “secretele de culise” ale unui dirijor, cum este structurata o opera, cum arata o partitura, cum se pregateste un solist de opera pentru un nou rol.
In paralel cu acest eveniment se va desfasura un atelier de creatie pentru participantii cu vrste mai mici (clasele I-IV), in cadrul caruia copiii vor lucra practic (desen, colaj etc.), in jurul temei Pe scena Operei. Atelierul va fi coodonat de Mona Silvia-Timofte, colaborator ONB si al Muzeului National de Arta al Romniei.
Pentru prezentarea interactiva din Foaierul Galben, accesul este liber in limita locurilor disponibile. Pentru atelierul de creatie, din cauza spatiului restrns, va participa o singura clasa de copii.
Duminca seara, la ora 19.00, evenimentul care va incheia Zilele Europene ale Operei este concertul Omagiu Maria Callas, eveniment realizat de ONB in parteneriat L&N Promotion. Concertul se va desfasura in prezenta dnei Giovanna Lomazzi, asistenta a Mariei Callas. Giovanna Lomazzi a participat ca membru al juriului in mai multe concursuri si selectii internationale de canto. Din 1992 este vicepresedinta ASLICO (Milano), scoala de perfectionare pentru cntaretii lirici; cu o activitate recunoscuta la nivel international aceasta institutie organizeaza in fiecare an Concursul pentru tinerii interpretii lirici din Europa cu o inscriere de peste 200 de participanti.
Concertul se va desfasura sub bagheta dirijorului Alessandro Fabrizzi (Italia), numit recent director artistic si muzical al Orchestrei Simfonice Italiene Monteverdi. Din programul serii vor face parte fragmente cunoscute si indragite, din opere precum: La Traviata (Giuseppe Verdi), Il Barbiere di Siviglia (Barbierul din Sevilia – Gioacchino Rossini), Don Pasquale (Gaetano Donizetti), Carmen (Georges Bizet), La Bohme si Tosca (Giacomo Puccini) s.a. Isi vor da concursul solisti vocali ai ONB si artisti invitati (in ordine alfabetica): Iordache Basalic, Mariana Colpos, Maria Jinga, Hector Lopez, Silvia Sorina Munteanu, Ionut Pascu, Daniela Pacurar, Anda Pop, Cristina Radu, Carmen Topciu, Mediana Vlad. Evenimentul va avea loc cu participarea orchestrei si corului Operei Nationale Bucuresti (maestru de cor: Stelian Olariu).
http://www.operanb.ro