LifeStyle

Oxo-biodegradabilitatea acceptata in UE, ca technologie biodegradabila

Rezumatul vizitei Domnului – Prof.Ignacy JAKUBOWICZ -, expert in domeniul biodegradabilitatii de la Institutul de Cercetari SP Suedia (Technical Research Institute of Sweden), raportor al Suediei la CEN., la Ministerul Mediului si la Comisia pentru AdministraÅ£ie Publică, Organizarea Teritoriului ÅŸi Echilibrului Ecologic, din cadrul Camerei Deputatilor

La Ministerul Mediului Dl. JAKUBOWICZ a subliniat ca prezeta Domniei sale este independenta si napartititoare in cazul ambelor technologii de biodegradare, respectiv technologia Hydro si Oxo.
La intilnirea cu consilierii de specialitate si a deputatilor, a precizat, ca in UE ambele technologii sint acceptate. Technologia Hydro-biodegradabila comform EN 13432, care prescrie descompunerea in conditii de compostare industriala, iar technologia oxo-biodegradabila pe baza testarilor de laboratoare independente acreditate, folosind ca standarde de referinta ghidul ASTM D 6954-04 sub a carei umbrela apartin mai multe standarde. A declarat ca aditivii folositi in technologia oxo-biodegradabila nu contin elemente toxice sau cancerigene.
A precizat faptul ca Directiva Europena 94/62/EC nu precizeaza cerintele biodegradabilitatii comform unui anumit standard..
Domnia sa a mentionat ca draftul raportului final privind oxo-biodegradabilitate, (pr CEN/TR 15822), va fi transformat in Standard European pana lo finele acestui an. Totodata a mentionat ca patru state membre UE, au sesizat Comisia Europeana, cerind revizuirea standardului EN 13432.

A atras atentia ca prin limitarea accesului pe piata a sacoselor produse prin cele 2(doua) tehnologii utilizate in acest moment in intreaga lume (incluzand aici peste 10 state euronene) , se incalca grav principiul liberei circulatii a tehnologiilor , marfurilor si produselor in spatiul Comunitatii Europene .

Conclizia finala
Legiuitorul european permite demonstrarea conformitatii cu cerintele esentiale, nu numai prin respectarea standardelor armonizate, ci si prin incercari si testari de laborator.
Se pot folosi ce standarde doriti, pe baza de voluntariat, demonstrand ca produsele puse pe piata sunt conforme cu cerintele esentiale din directiva mai sus amintita.
Daca produsele sunt testate si indeplinesc cerintele esentiale, atestate de un laborator acreditat la nivel national si european, adica sunt conforme cu cerintele esentiale din directiva Ambalaje si deseuri de ambalaje, adoptata in Romania, acestea pot fi puse pe piata fara a mai respecta standardele armonizate.

Contact> SP Technical Research Institute of Sweden
Nanocomposites, Durability, Biodegradability
Ignacy Jakubowicz, +46 10-516 53 05, +46 70-622 42 95, ignacy.jakubowicz@sp.se

Cu stima> SC Naturplast X SRL

Bibliografie in tema:
JAKUBOWICZ Ignacy. ‘Effects of artificial and natural ageing on impact modified polyvinyl
chloride (PVC)’. Polymer Testing, vol. 20 no. 5 (2001), p. 545-551
JAKUBOWICZ Ignacy, ‘Evaluation of degradability of biodegradable polyethylene (PE)’, Polymer Degradation and Stability, 80/1, (2003) p. 39-43
JAKUBOWICZ Ignacy, ‘Research, standardisation and practice in accelerated ageing tests’,
Polymery, 2004, 49, nr. 5, p. 11-16
JAKUBOWICZ Ignacy, ‘Evaluation of the rate of abiotic degradation of biodegradable polyethylene in various environments’, Polymer Degradation and Stability, (2005) p.1-7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *