LifeStyle

Opreşte abuzurile asupra copiilor şi spune-le că la 116-111 găsesc ajutor

Copiii sunt viitorul nostru însă pentru unii dintre ei viaţa este un chin şi deseori viitorul este mai mult decât sumbru. Există copii chinuiţi, abuzaţi, unii dintre ei au fost poate luaţi din familia lor şi exploataţi, alţii poate au fost vânduţi. Şi astfel iau naştere dramele copiilor, care le afectează întreaga viaţă şi care au implicaţii asupra întregii societăţi pe termen lung. Mulţi ar cere ajutor, dar nu ştiu ca se poate si nici de unde.

Pentru aceştia, sau pentru cei care trec pe lângă un astfel de caz, există un număr de telefon pan-european, 116-111, gestionat in Romania de Asociaţia Telefonul Copilului şi Romtelecom, unde pot fi reclamate încălcările dreptului copilului. Noutatea este că acum, COSMOTE a devenit singurul operator de telefonie mobilă partener al acestei iniţiative şi care oferă apeluri gratuite, din reţeaua sa, către numărul 116-111.

Salvarea unui copil nu costă decât un apel GRATUIT la 116-111, unde se poate suna şapte zile din şapte, atât de către copii, cât şi de către oricine altcineva care consideră că este cazul.

Anul trecut, au fost primite la 116-111 3.030 de apeluri valide de la copii sau persoane cu copii care au solicitat ajutor. Statisticile arată că 63% dintre cazurile preluate reprezintă solicitări de consiliere juridică şi faţă de abuzuri asupra copilului precum molestarea fizică, neglijenţa, cazurile de cerşetorie, abuz emoţional, abuz sexual, exploatare prin muncă. Cele mai multe apeluri valide au fost înregistrate din Bucureşti sector 3, Prahova, Constanţa, Bucureşti sector 4, Bacău, Hunedoara, Bihor, Bucureşti sector 1, Bucureşti sector 2, Bucuresti sector 5 şi Dolj.

Prin intermediul 116-111, oferit gratuit în reţelele Romtelecom şi Cosmote, Asociatia Telefonul Copilului oferă sprijin atât copiilor care au nevoie de îngrijire şi protecţie, copiilor afectaţi de abuzurile în familie, cât şi părinţilor care au nevoie de consiliere. Numărul 116-111 este un număr unic european, rezervat de către Comisia Europeană şi destinat semnalării cazurilor de încălcare a drepturilor copilului. România este a treia țară din Europa, după Cehia și Ungaria, în care numărul unic european de asistenţă pentru copii a devenit funcţional, conform Child Helpline International (CHI), organizaţia internaţională care reuneşte toate serviciile „telefonul copilului” din Europa. În prezent, numărul european 116-111 este funcţional în 11 ţări membre ale Uniunii Europene: Ungaria, Cehia, România, Polonia, Germania, Slovacia, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Portugalia, Suedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *