Evenimente

Operatie de schimbare de sex de la femeie la barbat, finalizata cu succes de o echipa medicala coordonata de dr. Cristian Nitescu

O echipa medicala condusa de dr. Cristian Nitescu a efectuat o operatie extrem de complicata de schimbare de sex, de la femeie la barbat. Dupa mai bine de 14 ore de interventie, medicii au putut da verdictul: operatia a fost un succes. In Romania, acest tip de operatii sunt rare, deoarece interventiile chirurgicale necesare sunt foarte dificile, iar procesul de evaluare si obtinere a acordurilor legale de catre pacient este unul indelungat. De asemenea, interventiile de schimbare de sex de la femeie la barbat sunt mult mai dificile si presupun o mai mare rigoare chirurgicala decat la operatiile de schimbare de sex de la barbat la femeie.

Operatia de schimbare de sex de la femeie la barbat se intinde pe o perioada de aproximativ un an jumatate in functie de recomandarile medicului. In prima etapa pacientul a fost supus unei prime operatii necesare schimbarii de sex in urma cu 6 luni. Interventia chirurgicala a constat in indepartarea uterului si a anexelor, apoi intr-o vaginectomie, operatie ce presupune excizia vaginului.
Etapa numarul doi a operatiei de schimbare de sex, si una de o importanta majora, s-a realizat ieri pe parcursul a peste 14 ore, finalizata cu atasarea neo-penisului la zona receptoare. Pentru realizarea operatiei au lucrat doua echipe in paralel sub coordonarea doctorului Cristian Nitescu. Una din echipe a intervenit in zona antebratului, iar cealalta echipa in zona coapsei si apoi in zona organelor genitale. Practic, pacientului i s-a realizat o disectie pe antebratul drept, conform desenului preoperator, de unde s-a extras lamboul radial. Acesta a fost ulterior tubulizat pentru a se crea neo-penisul cu neo-uretra in centru. Medicii au realizat drenarea urinara printr-un cateter suprapubian. Ulterior, Dr. Nitescu i-a creat pacientului neo-scrotul din labiile mari si a inserat protezele testiculare. La finalul altor interventii de micro-chirurgie (anastomoza uretrala, anastomoza vase sangvine, anastomoza nervi) dr. Cristian Nitescu i-a atasat neo-penisul la zona receptoare. Zona excizata de pe antebrat a fost acoperita cu grefa de piele recoltata de la nivelul coapsei. Din echipa operatorie au mai facut parte dr. Catalin Stangu, medic primar chirurgie plastica dr. Calin Chibelean, medic primar urolog la Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni si dr. Adrian Stanculea, medic primar anestezie si terapie intensiva. Operatia de vaginectomie a fost efectuata cu ajutorul doctorului Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generala, din cadrul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni.
“Interventia de schimbare de sex de la femeie la barbat este probabil una din cele mai complexe mari operatii reconstructive. Impreuna cu colegii mei am operat in paralel in trei zone ale corpului: antebrat, picior si zona organelor genitale. Chiar si in strainatate, in mari centre de referinta pentru chirurgia transsexualilor, astfel de interventii sunt extrem de dificile.” a declarat dr.Cristian Nitescu.
Operatia de schimbare a sexului nu este total finalizata. In etapa numarul 3 (ultima etapa) care se va realiza peste un an de zile, pacientul va fi supus unei noi interventii. Pentru a asigura viata sexuala activa pacientului, medicii ii vor aplica neo-penisului un suport osos.
In realizarea interventiilor chirurgicale necesare schimbarii de sex, pacientul in varsta de 35 de ani, a trebuit sa treaca mai multe etape. Prima evaluare realizata dupa solicitarea voluntara a pacientului de a-si face schimbarea de sex a fost cea a psihologului sau a medicului psihiatru care a stabilit daca pacientul este intr-adevar transsexual. Apoi, pacientul a obtinut o hotarare judecatoreasca, in urma careia realizarea interventiei a fost permisa. Dupa primirea acordului judecatoresc, pacientul a fost supus unei evaluari a medicului endocrinolog care a confirmat lipsa sindroamelor genetice si a tulburarilor congenitale ale hormonilor sexuali. Dupa acest examen medical, pacientul a urmat un tratament cu hormoni si a fost pregatit psihologic pentru stadiul final: operatia de schimbare de sex.
In Romania, pionierul operatiilor de schimbare de sex este prof.univ.dr. Ioan Lascar. Acesta a realizat prima sa operatie de schimbare de sex in 1995, de la barbat la femeie. Dr. Cristian Nitescu este al doilea chirurg plastician din Romania care a realizat operatii de schimbare de sex.
Pacientul operat de dr. Cristian Nitescu trebuie sa treaca acum si etapa integrarii sociale, transsexualismul fiind un subiect controversat. Conform studiilor stiintifice, transsexualismul este o stare data de o cauza fiziologica si nicidecum o afectiune psihica, perversiune sau un mod de viata. Transsexualismul apare atunci cand un individ nu se identifica cu sexul sau biologic, iar singurul sau tratament este operatia de schimbare de sex.

http://www.sanatateapressgroup.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *