Vineri, 16 ianuarie, la orele 19,00, patruzeci de poeti, profesori, artisti si studenti si-au dat intanire, la invitatia Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, pentru a reconstitui, in rafinatul ambient al celebrei cafenele “Florian” din Piata San Marco, o seara de poezie, muzica si discutii libere, specifica boemei aristocratice a Venetiei de altadata.
“Caffe Florian” a fost inaugurata pe 29 decembrie 1720 si a devenit in timp un reper al vietii artistice si mondene venetiene, loc predilect de intalnire pentru multe nume ilustre din literatura, arta, muzica, precum Goldoni, Byron, Goethe, Chateaubriand, Proust, D’Annunzio, Stravinsky, Modigliani.
Si initiativa faimoasei Bienale de Arta de la Venetia a aparut in urma discutiilor care se purtau la cafenea la inceputul anilor 1890, pe tema crearii unei traditii in organizarea unei mari expozitii internationale in Orasul Dogilor. La 1900, conducerea localului decide sa adopte ideea traditionala italiana de “caffe concert”, perpetuata pana in zilele noastre, fapt ce contribuie la fascinatia exercitata de cafeneaua “Florian”, ca loc obligatoriu de popas si admiratie, asupra milioanelor de turisti din intreaga lume.
Intalnirea selectului public din seara de 16 ianuarie 2009 va avea ca scop o discutie rafinata, dar neconventionala despre Mihai Eminescu. Moderatori discreti si eleganti ai dezbaterilor vor fi Ioana Filipescu si Sever-Petru Botan, bursieri “Nicolae Iorga”.
Aniversarea Poetului National a devenit, de multi ani, o traditie in activitatea Institutului de la Venetia, publicul venetian fiind deja familiarizat cu reperele biobibliografiei eminesciene.
Punctul de atractie al serii de la “Caffe Florian” va fi constituit de lectura si comentarea unor poezii care nu fac parte in mod curent din registrul eminescian clasicizat, in coordonarea unor invitatil speciali: traducatorul si profesorul Sergio Corduas, profesorul si specialistul in opera leopardiana Rolando Damiani, poetii Severino Bacchin si Alfio Fiorentino, profesorul Gianfranco Chinellato.