LifeStyle

Obiceiuri populare in noaptea de Sf. Andrei

In noaptea premergatoare sarbatorii Sfantului Andrei (29/30 noiembrie), in special la sate, se practica inca ritualuri ciudate, din credinta ca astfel se pot gasi mai usor protectia de toate relele, bunastarea si chiar dragostea.
Vraji de dragoste
Cele mai multe ritualuri sunt dedicate atragerii iubirii. De pilda, prin ascunderea sub perna a unui fir de busuioc sfintit, se crede ca se obtine an vis imaginea “ursitului”. Pentru “atragerea” acestuia este mult folosita si metoda “facutului cu ulcica”. La miezul noptii, singura la gura sobei, tanara antoarce cu gura an jos o ulcica noua de lut, iar pe dosul vasului lasa sa palpaie trei carbuni. In timp ce roteste ulcica usor, rosteste o incantatie menita a suscita o atractie irezistibila pentru cel iubit. O alta metoda folosita pentru cunoasterea viitorului consta an a privi, la miezul noptii, antre doua lumanari aprinse, antr-un pahar cu apa neanceputa, asezat pe cenusa. In centrul paharului este lasata sa cada o verigheta care a fost deja sfintita de preot prin cununie religioasa si se crede ca an verigheta apare chipul ursitului, daca este privita intens cateva minute. Unele tinere mai ancearca sa asi vada viitorul sot la miez de noapte. Asezate complet dezbracate antre doua oglinzi, an camera antunecoasa, cu cate o lumanare an fiecare mana, ancearca sa priveasca an oglinda din fata pentru a vedea imagini reflectate din oglinda din spate. Se crede, si unele persoane chiar au avut aceasta iluzie, ca prin fata ochilor ancep sa se perinde scene de viata, ca tanara asi vede viitorul sot sau, an unele cazuri, ca i se dezvaluie scene din viitor.
Mistere lamurite
Oricat de periculoase li se par unora spiritele care, zice-se, bantuie an aceasta noapte, mesterele an ale magiei spun ca tocmai mesagerii antunericului pot fi pusi la treaba pentru a dezlega secretele. Exista credinta ca an asemenea noapte magica se pot afla autorii unor crime sau furturi ori unde se afla persoane ori bunuri disparute fara urma sau de unde a pornit o nenorocire abatuta asupra unei case. Toata magia se desfasoara an cimitir, an miez de noapte, asa ca putini au nervii suficient de tari pentru a experimenta asa ceva. Ingredientele sant lumanari, apa sfintita, un vas nou cu gura larga si cateva monede de argint, care sant asezate deasupra unui mormant vechi si parasit. Practicantul ritualului trebuie sa fi postit trei zile si se crede ca, an lumina lumanarilor, dupa ce a rostit anumite rugaciuni, poate vedea an apa turnata an vas filmul evenimentelor enigmatice pe care le dorea dezvaluite.
Obiceiuri pentru protectie
Prin unele sate din Bucovina exista si acum credinta ca an aceasta noapte bantuie strigoii si lupii sant mai fiorosi ca oricand. Despre lupi se crede ca pot, an aceasta noapte, sa vorbeasca si sa-si miste gaturile antepenite. Despre cei ce vor sa auda vorbele lor se spune ca afla taine teribile, dar ca vor muri repede, iar omul sau animalul atacat de lup an noaptea cu pricina se va transforma an varcolac. Pentru ca spiritele rele sa nu se cuibareasca an case, femeile antorc seara toate oalele si canile cu gura an jos. Scot din soba cenusa calda de peste zi, pentru ca spiritele nelinistite sa nu-si gaseasca adapost la caldura. Alteori, amprastie resturi de paine prin curte, pentru ca spiritele flamande sa nu caute prin camari de-ale gurii. Impotriva varcolacilor, gospodinele folosesc cununile de usturoi agatate la intrare si lasa aprinsa candela de langa icoane. Pentru protectia vitelor, cu o seara anainte li se amesteca animalelor an hrana busuioc sfintit sau li se toarna cateva picaturi de agheasma an apa. Dupa miezul noptii sau an dimineata de Sf. Andrei, exista an trecut obiceiul “descantecului sarii”. Un drob de sare, descantat si angropat sub pragul grajdului, era dezgropat an primavara, de Sf. Gheorghe, cand sarea era amestecata an hrana vitelor pentru a le feri de farmece, boli si de vrajile pentru “luarea laptelui”.
Prognoza meteo populara
Tot an noaptea de Sf. Andrei sant practicate si predictii meteorologice populare pentru anul urmator. De obicei, an podul casei sant urcate 12 cepe sanatoase, la fel de mari, care sant lasate acolo pana an seara de Craciun, cand se afla rezultatul. Fiecarei cepe ai este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au s-au stricat indica luni ploioase sau cu grindina, iar cele care au ancoltit – luni favorabile recoltei. O predictie asemanatoare, legata de soarta recoltei, se realizeaza cu ajutorul unor boabe de grau. Pentru fiecare tip de cultura pe care intentioneaza sa o semene an gradina, gospodina casei “boteaza” cate un bob si al pune la ancoltit an bucatarie. Peste 7 zile, boabele sant analizate: cele care au ancoltit arata soarta favorabila a culturii, iar celelalte, paguba. Daca noaptea de Sf Andrei este senin si cald, se crede ca iarna nu va fi geroasa. Daca este frig si ninsoare, se crede ca acestea sant doar anceputul troienelor pe care le va aduce o iarna grea.

www.evenimentul.ro 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *