Obezitatea si memoria nu fac casa buna, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori francezi, publicat in revista Neurology, scrie Monitorul de Suceava.
Studii anterioare au sugerat deja existenta unei legaturi intre obezitate si dementa senila, intr-un stadiu avansat al ambelor tulburari. Dar cercetatorii au remarcat existenta unei relatii lineare intre excesul de greutate si anumite capacitati cognitive, intr-un stadiu incipient, in sanul populatiei adulte, de varsta medie si cu o stare buna de sanatate.
La studiu au participat 2.223 de barbati si femei, cu varste intre 32 si 62 de ani si cu o stare buna de sanatate. Subiectii au fost monitorizati in perioada 1996 – 2001 in cadrul studiului VISAT (imbatranire, sanatate, munca).
Expertii au analizat indicii de masa corporala (IMC) si performantele manifestate de acestia la testele de memorie, de atentie si de viteza in administrarea informatiilor.
IMC este un indice al obezitatii. Un indice “normal” este cuprins intre 18,5 si 25 (kg/m2), in timp ce un indice peste 30 indica obezitatea.
In cadrul testelor, performantele manifestate de persoane cu un IMC ridicat au fost inferioare performantelor manifestate de cei cu un IMC scazut.
Legatura dintre obezitate si functiile intelectuale “s-ar putea explica prin actiunea substantelor secretate de celulele adipoase din tesutul neuronal sau prin consecintele vasculare ale obezitatii care este si cauza aparitiei anumitor forme de dementa”, conform acestui studiu.
Cercetatorii estimeaza, totusi, ca aceste rezultate trebuie interpretate “cu prudenta”, pentru ca trebuie verificate pe o perioada mai lunga de timp.
“Studiul permite intrevederea unei posibilitati de prevenire a imbatranirii mentale, actionand in stadiu incipient asupra factorilor care provoaca dereglarea comportamentului alimentar si a metabolismului”.
www.monitorulsv.ro