Vedete

Nadia Comaneci, din nou pe locul 1 :: TOP 2008 – IN CINE AU INCREDERE ROMANII

Revista Reader’s Digest a aflat, prin realizarea pentru al doilea an consecutiv a unui sondaj exclusiv, cine sunt personalitatile care se bucura de cea mai mare incredere in tara noastra, cine a “urcat” si cine a “coborat” in topul increderii romanilor in anul care a trecut.

Voturile din 2008 au confirmat “stabilitatea” unor personalitati publice care s-au bucurat de apreciere si in 2007, dar au oferit si multe surprize.
Schimbari au aparut si in “Topul celor mai de incredere profesii”, dar si la sectiunea “relatii cu cei apropiati”, unde romanii au votat diferit fata de anul 2007.
Persoana publica in care romanii au cea mai mare incredere s-a dovedit a fi, si in acest an, Nadia Comaneci, cea care s-a clasat pe locul intai si in 2007. Urmatoarele patru locuri in “Topul increderii” au revenit actorilor din vechea garda: Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei si Florin Piersic.
“Toti dispun de notorietate, sunt perceputi ca persoane care au reusit, nu sunt personalitati conflictuale si nu au aparut in presa ca oameni care cauta sa obtina beneficii personale din afaceri dubioase”, a explicat optiunea romanilor sociologul Bogdan Voicu, cercetator in cadrul Institutului pentru Calitatea Vietii.
Una din surprizele acestui top ne-a oferit-o Andreea Marin Banica, care a avut cea mai spectaculoasa crestere fata de 2007: 25 de locuri. In acest fel, diferenta dintre ea si sotul sau, Stefan Banica Jr., s-a redus de la 23 de pozitii, in 2007, la numai sase, in 2008.

O alta personalitate care se bucura de multa incredere din partea romanilor este Daniel, Patriarhul Romaniei. Acesta a urcat 21 de locuri in top, de pe 42, in 2007 (la momentul realizarii acelui sondaj nu era inca in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane), pe locul 21, in 2008. “A castigat o competitie pentru Patriarhie si a confirmat ulterior ca este un bun Patriarh. Poate si aparitia postului TV Trinitas a avut un rol in cresterea popularitatii Preafericitului”, comenteaza sociologul Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti.
Politicienii si oamenii de afaceri si-au adjudecat si in acest an ultimele locuri. Singurul care a reusit sa se detaseze de acest “pluton” si sa castige increderea romanilor este primarul Sibiului, Klaus Johannis, care s-a clasat in prima jumatate a listei, pe locul 47.
In ceea ce priveste “Topul celor mai de incredere profesii”, “premiantii” si “codasii” au r[mas pompierii si, respectiv, politicienii. Cea mai spectaculoasa crestere in acest top a apartinut preotilor, care au urcat cinci locuri (de pe locul 7 pe 2). Profesia care a inregistrat cea mai mare cadere a fost cea de baby-sitter: bonele au scazut cinci pozitii fata de anul trecut.

Reader’s Digest le-a cerut romanilor sa acorde note de incredere si persoanelor apropiate. In linii mari, clasamentul a ramas la fel ca in anul precedent. Cea mai importanta schimbare a constat `n “retrogradarea” soacrei de pe locul opt, in 2007, pe locul noua, in 2008.

Cum am obtinut rezultatele?
Sondajul a fost efectuat de Reader’s Digest prin intermediul companiei IMAS in luna octombrie 2008, pe un esantion reprezentativ. Cei 1.245 de respondenti din toata tara, cu varste de peste 18 ani, au fost rugati sa dea un calificativ de la 1 la 10 increderii pe care o acorda unei liste de 100 de personalitati prezentate, existand si o lista deschisa in care puteau opta pentru oricare alta persoana publica. Fata de anul trecut, lista data a suportat unele modificari, renuntandu-se la 34 de personalitati si fiind introduse numele altor 34 de persoane publice, care au fost mai prezente in viata sociala in ultimul an.
De asemenea, am prezentat o lista cu 30 de profesii si una cu 14 oameni apropiati noua (rude, prieteni, vecini etc).

In sondajul nostru, calificativul 1 reprezinta “nu am deloc incredere”, in timp ce 10 inseamna “incredere totala”. Apoi, am calculat un scor mediu pentru fiecare subiect si le-am notat in ordinea increderii de care se bucura. Media s-a calculat excluzandu-se raspunsurile “Nu cunosc aceasta persoana” si “Nu stiu/Nu raspund”.
In editia din luna ianuarie 2009 a revistei Reader’s Digest puteti gasi prezentarea pe larg a rezultatelor sondajului, precum si comentariile unor psihologi si sociologi.
Rezultatele complete le puteti vedea accesand site-ul www.erd.ro

***********
Despre Reader’s Digest:

In Romania, Reader’s Digest s-a lansat in aprilie 2004, cand a infiintat divizia de carti la Bucuresti. De atunci, au fost tiparite zeci de titluri de succes, printre care: Descoperiti minunile lumii, Mari enigme ale trecutului, Sanatate cu tratamente naturiste, precum si CD-uri cu muzica.

In noiembrie 2005, corporatia media a lansat in Romania revista Reader’s Digest (www.erd.ro). Tom Gardner, Presedintele Reader’s Digest International, spunea atunci: “Romania este noua noastra stea… Cititorii de aici sunt pasionati de lectura.”
De atunci, revista a reusit sa devina, in scurt timp, cea mai bine vanduta publicatie de interes general din tara.

Revista Reader’s Digest este astazi cea mai citita revista din lume, apare in 21 de limbi si este citita de 70 de milioane de persoane din intreaga lume. Fiecare editie este produsa si publicata local, pentru a fi cat mai aproape de publicul sau.
Revista celebreaza tot ce este cu adevarat bun in lume, in comunitatile noastre si in noi insine, si ofera o combinatie atractiva de reportaje, umor si articole de interes general. Paginile ei prezinta, intr-o maniera atractiva si interesanta, istorii si destine umane. Stradania principala ramane aceea de a le oferi cititorilor cat mai multe informatii.

Reader’s Digest este marca inregistrata a corporatiei The Reader’s Digest Association Inc., o companie globala de media si marketing cu sediul central in Pleasantville, New York, detinatoare a mai multor branduri care educa, inspira, amuza si creeaza conexiuni intre oameni din diferite parti ale lumii.
Editia din aceasta luna marcheaza relansarea revistei Reader’s Digest cu un design mai proaspat, mai modern si multe rubrici noi, interesante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *