MUZICA

Muzica în spaţii publice: numai cu licenţă specială

UNPFR, organism de gestiune colectiva a drepturilor conexe ale producatorilor de muzica din Romania cu sprijinul ORDA a inceput miercuri, 5 mai 2010, in Cluj-Napoca, campania de informare a utilizatorilor despre obligatia obtinerii licentei in cazul in folosirii muzicii in spatiile publice, licenta prin care vor fi respectate drepturile producatorilor de muzica.

In Conferinta de Presa ,,Muzica utilizata in comunicarea publica necesita licenta“, d-na Adina Scriosteanu, Directorul Executiv UPFR, a explicat presei si utilizatorilor de muzica ambientala, initiativa UPFR de a informa corect si complet unitatile economice si persoanele fizice autorizate despre obligatia legala de a utiliza muzica in spatii publice numai dupa obtinerea licentei de comunicare publica a muzicii si platirea remuneratiei aferente catre UPFR. Mesajul UPFR se adreseaza unitatilor hoteliere, restaurantelor, unitatilor comerciale, supermarket-urilor, cabinetelor medicale, saloanelor cosmetice, organizatorilor de spectacole, transportatorilor, persoanelor fizice autorizate si oricaror unitati economice care folosesc muzica in spatii publice.

,,Industria muzicala este creatoare de locuri de munca si are o contributie importanta la produsul intern brut“, a afirmat d-nul Laurentiu Oprea, Director la Directia Registre Nationale Organisme de Gestiune Colectiva si Relatii cu Publicul ORDA. ,,Productiile muzicale, filmul, industria de software si publicitatea inregistreaza o mare crestere ca industrii, ocupand un loc important in economie si societate. In anul 2005, un procent de 3,75% din forta de munca din Romania era angajata in aceste industrii de natura creatoare, care generau concomitent si 5,45% din PIB“. In acest context, data fiind scaderea vanzarilor operelor pe suporturi fizice (cd-uri in special), o parte importanta a veniturilor producatorilor, compozitorilor si interpretilor provine din remuneratiile obtinute din drepturile conexe, inclusiv remuneratii pentru comunicarea publica a muzicii lor.

D-nul Stefan Oprisan, Inspector Coordonator Departament Ambiental UPFR, a explicat detaliat metodologia de obtinere a licentei de comunicare publica a muzicii. Conform metodologiei de colectare publicata in Monitorul Oficial nr.982 din 08.12.2006, valoarea remuneratiilor pentru licenta de comunicare publica a muzicii ambientale este rezonabila. Variaza in principal in functie de suprafata spatiului in care se foloseste muzica si de tipul de activitate, fiind diferentiata si pentru mediile rural/ urban. De exemplu, un bar mic/ mediu din zona rurala plateste 10 lei lunar pentru licenta de comunicare publica a muzicii, iar unul similar din orase sau statiuni turistice, plateste 20 de lei/ luna. Remuneratia platita de o pensiune este de 12 lei/ luna in mediul rural si de 20 de lei/ luna in mediul urban.

O data cu informarea utilizatorilor prin intermediul presei au inceput si o serie de inspectii amanuntite la agentii economici din judetul Cluj pe tot parcursul saptamanii 3-10 mai si in perioadele urmatoare.

La conferinta de presa ce a avut loc la Camera de Comert si Industrie Cluj au fost reprezentate autoritatile locale cu competente in drepturile de autor si conexe Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Cluj prin Inspector-Principal Sebastian Berciu, Jandarmeria Romana printr-o echipa de trei ofiteri specialisti condusa de Locotenent-Colonel Gabriel Nitoi si Garda Financiara Cluj prin Comisar-Sef Divizie Viorel Vasar.

Asociat subiectului drepturilor conexe, jurnalistii prezenti au fost interesati si de actiunile antipiraterie fizica si online desfasurate de Asociatia Industriei Muzicale din Romania in judetul Cluj, asociatie prezenta la conferinta de presa prin d-nul Florin Ciuica, Director Executiv.

Conferinta de presa desfasurata astazi in Cluj-Napoca face parte dintr-o ampla campanie de informare a utilizatorilor din Romania despre cadrul legislativ care asigura respectarea drepturilor de autor si conexe in muzica. Campania desfasurata de Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania are ca instrumente de informare atat materiale tiparite, cat si o serie de conferinte de presa organizate pe teritoriul tarii, in marile centre de afaceri, urmatoarele orase-gazda fiind Timisoara si Sibiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *